AK Parti ve MHP vekilleri oylamada ne yapar?

Türkiye Büyük Millet Meclisi anayasa değişikliğiyle ilgili mesaisine dün başladı. Takvim ön görüldüğü gibi işlerse Cumhurbaşkanını yürütmenin başı kılacak değişiklik 15...

Türkiye Büyük Millet Meclisi anayasa değişikliğiyle ilgili mesaisine dün başladı. Takvim ön görüldüğü gibi işlerse Cumhurbaşkanını yürütmenin başı kılacak değişiklik 15 gün içinde Meclis’ten geçecek, Nisan başı gibi halkın önüne gelebilecek.

Özetlersek; teklif genel kurulda iki turlu bir görüşmeyle neticelendirilecek. İlk tur teklifin tümü üzerine genel görüşme. İkinci turda 18 madde ayrı ayrı görüşülüp oyalanacak. 330’un altında kalan madde düşecek. 330 sayısı teklifin bütünü için de aranan sayı.

Oylamaların tamamı gizli. Partiler anayasa değişikliklerinde grup kararı alamadığı için teorik olarak “Meclis aritmetiği değil milletvekillerinin şahsi kanaatleri belirleyici olacak” denebilir, ancak işin bir de görünür olan pratik tarafları var.

Şöyle ki; değişiklik teklifini iki parti; iktidar partisi AK Parti ile muhalefet partisi MHP mutabakatla hazırladı. AK Parti’nin 317, MHP’nin 39 milletvekili bulunuyor.

AK Parti anayasa değişiklik teklifini Meclis Başkanlığına (başkan oy kullanamadığı için) 316 milletvekilinin ıslak imzasıyla sundu. Bunun vekiller açısından bağlayıcılığı var.

MHP’de ise hayır diyeceğini açıklayan 5 kişi hariç diğerleri arasından evet diyenlerin sayısının 14’ten fazla olması bekleniyor. Sürecin Bahçeli’nin inisiyatifi ve çağrısıyla başlaması MHP grubunu ve tabanını bir şekilde garanti ediyor. Hatırlanacağı gibi Bahçeli’nin 11 Ekim 2016 günkü grup toplantısında “AKP bu konuda kararlıysa teklifini TBMM’ye getirmelidir” demesiyle başlamış; AK Parti’den Abdülhamit Gül ile MHP’den Mehmet Parsak iki ay süren çalışmada partileri adına ortak metni tamamlayarak kamuoyuna açıklamıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 363 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 794 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 332 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 625 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar