İyi ama nasıl

Başbakan Binali Yıldırım, "İki ya da üç aya kalmaz ekonomi rayına girecek. Yatırımı önemsiyoruz. Vatandaşın desteği çok önemli. 2017 yatırımların yoğunlaştığı bir...

Başbakan Binali Yıldırım, "İki ya da üç aya kalmaz ekonomi rayına girecek. Yatırımı önemsiyoruz. Vatandaşın desteği çok önemli. 2017 yatırımların yoğunlaştığı bir yıl olacak'' diyor.

Her Başbakan ve her hükümet üyesi, ekonomide beklentileri olumlu yönetmek ister. Bunun için de gelecekle ilgili olumlu konuşmak zorundadır. Zira ekonomide gidişatı beklentiler de etkiler.

Başbakanın böyle söylerken, reel sektör 2017 yılına farklı bakıyor. Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK) Aralık 2016 Sektörel Güven Endekslerini açıkladı.

Hizmet sektörü

TÜİK'in hizmet sektörü faaliyetleri  içinde, taşımacılık, depolama, konaklama , yiyecek, yayıncılık, reklamcılık, kiralama ve bilgi hizmetleri yer alıyor.

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü aralık ayı güven endeksi geçen sene aynı aya göre yüzde 5.76 ve bu sene kasım ayına göre yüzde 3.6 oranında azaldı.

Gelecek üç ay için hizmetlere olan talep beklentisi, geçen sene aynı aya göre yüzde 7.26 ve kasım ayına göre yüzde 4.7 oranında azaldı.

Son üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı geçen seneye göre yüzde 4.97 azaldı ve fakat kasım ayına göre yüzde 1.6 oranında arttı.

2017 yılına hizmet sektörü moralsiz giriyor. Ayrıca son üç ayda Hizmet sektörünün iş durumunda kötüleşme var. Önümüzdeki üç ay içinde de Hizmet sektörüne olan talebinde düşmesi bekleniyor. Ayrıca son üç ayda da çalışan sayısında geçen seneye göre azalma var.

Perakende ticaret sektörü

 TÜİK, perakende ticaret sektörü faaliyet bölümleri, perakende ticaret ile motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımını kapsıyor.

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü Güven endeksi, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 8.39 oranında azaldı, bu sene kasım ayına göre de, yüzde 1 oranında arttı.

Gelecek üç ay için iş hacmi ve satışlar, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.83 oranında azalırken, kasım ayına göre yüzde 5.40 oranında arttı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar