Faizi bilmeden faiz konuşmayalım (I)

Elbette başlıktaki uyarıyı politikacılar için yapıyorum... Başta Sayın Cumhurbaşkanı faizi zulüm olarak tarif ediyor ve faiz lobisinden şikayet ediyor. Hükümet üyeleri ve danışmanlar da aynı paralelde...

Elbette başlıktaki uyarıyı politikacılar için yapıyorum... Başta Sayın Cumhurbaşkanı faizi zulüm olarak tarif ediyor ve faiz lobisinden şikayet ediyor. Hükümet üyeleri ve danışmanlar da aynı paralelde konuşuyor. Bunlar yetmedi CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu yemin billah etti ve faizi yüzde bire indirelim dedi.

Faiz kavgası baştan sona yanlıştır. Serbest piyasa ekonomisinde faizle çok fazla oynamak da el yakar. Doğrusu nedir? 

Tartışmadan önce uygulamada hangi faizlerin ne için olduğunu ve faiz oranlarının ne olduğunu tespit etmeliyiz.

Merkez Bankası Gecelik Faiz Oranları:

Merkez Bankası gecelik borç verme faiz oranı yüzde 8.25'tir. Merkez   Bankası, bankalara ve finansal kurumlara ihtiyaç duymaları halinde fon sağlar. Bu fona uyguladığı faiz oranına gecelik borç verme faizi deniliyor. Merkez Bankası gecelik borç verme faizini yüksek tutarsa bankaların para bulma maliyetleri artar ve kişilere ve işletmelere verecekleri kredi maliyetleri, sonuçta kredi faizleri de yükselir.

Kredi faizlerinin enflasyonun üstünde yüksek olması, reel faizlerin yüksek olması demektir. Reel faizler yüksek olursa bu defa üretim maliyetleri de artacağı için, perakende fiyatlara yansır ve pahalılık olur. Ayrıca yatırımların yavaşlamasına neden olur. Sonuçta piyasada durgunluk olur.

Elbette gecelik faizler tek başına bu kadar etkili değildir. Ancak diğer iktisat ve maliye politikaları da aynı yönde olursa, bu dediklerimiz gerçekleşir.

MB gecelik borç alma faiz oranı da yüzde 7.25'tir. Fon fazlası olan bankalar ve finansal kurumlar, ellerindeki bu fazlayı Merkez Bankası'na yatırmaları  halinde, bu defa Merkez Bankası'ndan faiz alırlar. Merkez Bankası bu defa bankalar ve finansal kurumlardan gecelik borç aldığı için, bu faize de Merkez Bankası'nın gecelik borç alma faizi deniliyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar