En büyük risk siyasi gerilim

1980 öncesi ortalık yangın yerine dönmüştü. Almanların bir projesi vardı. Türkiye'den Almanya'ya işçi gitmesin, Alman sermayesi Türkiye'de yatırım yapsın, yerinde işçi istihdam etsin. Bu proje için...

1980 öncesi ortalık yangın yerine dönmüştü. Almanların bir projesi vardı. Türkiye'den Almanya'ya işçi gitmesin, Alman sermayesi Türkiye'de yatırım yapsın, yerinde işçi istihdam etsin.

Bu proje için Alman Hükümeti Türkiye'de anket yaptırmaya karar vermiş ve bunun için de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ile anlaşma yapmıştı. Benim doktora hocalarımdan rahmetli Mükerrem Hiç proje başkanı idi. Biz de fakülte mensupları aynı projede görev almıştık.

Ben Karslı olduğum için Iğdır'ı seçtim. Bir arkadaşımın evinde kalıyordum. Akşam saat 11.00'de yoğun silah sesleri gelmeye başlıyordu ve sabah beşe kadar sürüyordu. Uyumak imkanı yoktu. Zar zor anketleri yaptık ve döndük.

Sağ-sol çatışmaları, o yıllarda toplumda bir tedirginlik ve gerginlik  yaratmıştı. Yatırımlarda gerileme vardı... Enflasyon artmış ve büyüme oranı da düşmüştü. Kamuoyu ve basın, AP ve CHP büyük koalisyonu istiyordu. Ancak Ecevit ve Demirel anlaşamadı. 1980 darbesi oldu. Eğer anlaşmış olsalardı, darbenin gerekçesi kalmazdı.

15 Temmuz 2016 travmasıyla sağ ve sol arasında azalan kutuplaşma, yeniden başlamış görünüyor. Millet olarak terör darbesine karşı başarılı olduk ve fakat sonrasında bu travmayı iyi yönetemedik.

Toplumsal stres arttı

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar