Ekonomideki hastalık yapısaldır

İktisadi yapı, bir ekonomide piyasanın yapısını, kamu ve özel sektörün ekonomideki ağırlığını, tarım ve sanayi kesimlerinin ağırlığını, reel kesim-finansal kesim yapısını...

İktisadi yapı, bir ekonomide piyasanın yapısını, kamu ve özel sektörün ekonomideki ağırlığını, tarım ve sanayi kesimlerinin ağırlığını, reel kesim-finansal kesim yapısını, üretim tarzını, teknolojik yapısını, tasarruf-tüketim ve yatırım oranlarını, dış ekonomik ilişkilerini gösterir.  

Enflasyon, kur artışı ve işsizlik gibi göstergeler, iktisadi yapıdaki bozulmadan ileri gelir ve bir anlamda iktisadi yapıdaki hastalığın ateşini gösterir. Başka bir ifade ile ekonomik istikrar sorununun temelinde iktisadi yapının bozulması yatmaktadır.

Siyasiler ve banka iktisatçıları, iktisadi yapıyı unuttular. Borsa neden çıktı, kur neden arttı, direnme noktası neresidir gibi ekonomik yapının ateşini tartışıyorlar. Hükümet kabadayılık yaparak, beklentileri değiştirmek istiyor. Günlük gidişata göre, günübirlik önlemler alıyor. Gerçekte ise bunlar hasta bir  ekonomik yapı için, aspirin tedavileri gibi kalıyor. 

Türkiye 1960 sonrası planlarda daha çok iktisadi yapıyı tartışırdı. Çözümler de bu yöndeydi. 1980 sonrasında ve özellikle küreselleşme ile birlikte iktisadi yapı unutuldu ve piyasada spekülatif hareketler tartışılmaya başlandı. Bu durum spekülatif sermayenin bir stratejisidir. Bunun için Soros'un açık toplum enstitüleri bile kuruldu. Finans sektörü bazı iktisatçılara bol para vererek, borazancılık yaptırmaya başladı.

Türkiye'de iktisadi yapıdaki sorunlardan bazıları şöyledir:

1) İkili ekonomik yapı oluştu...

Gelir dağılımının bozuk olması nedeniyle, ikili ekonomik yapı oluştu. Standart mal üretimi ve satışı azaldı. Çok lüks mal ve düşük kaliteli mal üretimi ve satışı piyasaları oluştu. Söz gelimi 2000 liradan daha yüksek veya 200 lira ve daha düşük fiyattan elbiseler daha çok satılıyor. 800 liralık elbise daha az satılıyor.

2) Modern kesim ile geleneksel tarım kesiminde, iki farklı üretim biçimi ile aksak rekabet piyasaları ile rekabetçi piyasalar bir arada bulunuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar