Ekonomide panik önlenmeli

Son 1 ayda  dolar Merkez Bankası'nın çapraz kur olarak verdiği  tüm paralar karşısında değer kazandı. Ancak TL karşısında panik yaratacak kadar  değer kazandı. 17 Ekim 2016'da 1 dolar 3.12 iken dün 17...

Son 1 ayda  dolar Merkez Bankası'nın çapraz kur olarak verdiği  tüm paralar karşısında değer kazandı. Ancak TL karşısında panik yaratacak kadar  değer kazandı. 17 Ekim 2016'da 1 dolar 3.12 iken dün 17 Kasım'da 3.32'ye çıktı. Yani TL dolar karşısında  bir ayda yüzde 6.4 oranında değer kaybetti.

TL'den sonra  en yakın değer kaybeden Japon Yeni'nde de değer kaybı yüzde 5.2 oldu. Rus Rublesi'nin değer kaybı ise yüzde 3 oldu. Diğer paralar daha az değer kaybetti.  

Başka bir ifade ile, TL dünya paralarından ayrıştı. Asıl sorun da  bu açıdan ortaya çıkıyor. TL panik halinde düşüyor.  Bu panik hem Dünyanın Türkiye'ye bakış açısını olumsuz etkiliyor, hem de  nereye kadar gider  sorusunu gündeme getiriyor? 

Bu soruya ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası karar verecek. Ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası'nın pasif kalması, sanki dolar artışını istiyor gibi  imaj oluşuyor ve bu durum panik havasını körüklüyor.

Gerçekte ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası dolar artışını durdurabilir… Durdurması da gerekiyor… Çünkü kurun panik halinde artması aşağıdaki sorunları gündeme getirir:

1) Sanayi sektörü üretimde takriben yarıdan fazla ithal aramalı ve hammadde kullanıyor. Kur artışı sanayi üretim maliyetlerini artırıyor. Bu maliyetler toplam talep düşük olduğu için kısmen enflasyona yansır kısmen de firmanın sırtında kalır.

Zaten sanayi üretiminde düşme var… Sanayi üretim endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 3.8 ve geçen yılın Eylül ayına göre ise yüzde 2.3 oranında düştü.

Üretimde düşme işsizlik ve durgunluğa neden olur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar