Döviz her zaman yumuşak karnımız

Devletin kendi parası yerine dolar ile sözleşme yapması az değil, çok çok yanlıştır… Söz gelimi Üçüncü Köprü geçiş ücreti dolara endekslenerek tespit edildi. Garanti edilen...

Devletin kendi parası yerine dolar ile sözleşme yapması az değil, çok çok yanlıştır… Söz gelimi Üçüncü Köprü geçiş ücreti dolara endekslenerek tespit edildi. Garanti edilen geçiş farkı bütçeden ödenecek… Ancak dolara endeksli hesap edilecek.  Dolar kuru arttıkça bütçeden daha fazla para çıkacak.

Bütçe devletin mali planıdır ve elbette TL ile yapılmaktadır. Hal böyle iken devletin  dolar endeksli ödeme yükümlülüğü altına girmesi kendi parasına olan güvensizliği gösterir. Bunun içindir ki piyasada da gayrimenkullerin satışı ve pazarlanması da dolarla  yapılıyor.

TL yerine dolar kullanılması gibi bir para ikamesi, başka bir ifade ile dolarizasyon, istikrarsız ekonomilerde ortaya çıkar.

Dolarizasyonun bir nedeni  enflasyondur. Türkiye de 2001 yılından sonra enflasyon düşürüldü ve fakat yüzde 8 ile yüzde 10 arasında kronikleşti. Enflasyon nedeniyle TL tasarruf fonksiyonunu yerine getiremiyor. Ayrıca belirsizlik yaratıyor. Enflasyon serabından kurtulmak için, herkes dolar hesabı yapıyor.

İkinci nedeni, ekonomi yönetimine ve hükümete olan güvensizliktir. Zira iç ve dış siyasi istikrar sorunu yaşandıkça, vatandaşta ihtiyat saiki ile döviz tutuyor..

Şimdi kur artışı devletin aklını başına getirdi..

*             Kamu kurum ve kuruluşlarına sözleşmeleri TL ile yapma zorunluluğu getirildi.

*             Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) da, portföyündeki alacaklarını ve yaptığı satışların karşılığını TL olarak tahsil edecek.

*             İhracatçılar, Merkez'den döviz alarak yaptıkları satışın ardından dövizlerini TL olarak verecekler.

Bu kararlar kurları frenlemekte kısmen de olsa yararlı da olur, fakat daha önemlisi bu kararlar normale dönüş kararlarıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar