Çözümün şifreleri

İçinde bulunduğumuz siyasi ve ekonomik sorunlarda iniş devam ediyor. Herkese de dokunmaya başladı. Dört gün önce Pazar yazımda, resmi rakamları vererek kimsenin halinden memnun olmadığını yazmıştım....

İçinde bulunduğumuz siyasi ve ekonomik sorunlarda iniş devam ediyor. Herkese de dokunmaya başladı. Dört gün önce Pazar yazımda, resmi rakamları vererek kimsenin halinden memnun olmadığını yazmıştım. Risklerin başında dış borçların çevrilmesi ve içeride başta konut kredileri olmak üzere banka kredilerinde dönüş riski yer alıyor. 

Dünyada da ekonomik gidişat inişe devam ediyor. Ancak ABD ve Avrupa'da küreselleşme öncesi sürece dönüş yolunda adımlar atılıyor. Faizleri artırmak bunlardan birisidir. 

Türkiye'de çözümün en önemli iki şifresi:

* AKP'nin 14 yıldır, siyasi alanda, sosyal alanda ve ekonomide uygulamakta olduğu ekonomide günübirlik, siyasette otokrasi eğilimli politikaları değiştirmesi veya iktidara farklı yaklaşıma sahip siyasi partilerin gelmesidir.

*             Yeni yaklaşımın hedefi ekonomide yapısal değişiklikler, siyasette demokratikleşme, insan hakları ve demokratik özgürlükler olmalıdır.

Her şeyden önce ekonomide verimliliğin artırılması gerekir.

Bunun için:

1) Devletin yeniden yapılanması ve bu kapsamda bakanlıklar arası yetki ve sorumluluk çatışmasının kaldırılması gerekir. Söz gelimi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, Hazine arasında, kıyılarla ve deniz yüzeyleri ile ilgili çatışma var. TOKİ'ye, Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediyelerin yapması gereken imar planlarını yapma yetkisi verildi. Ekonomi ile ilgili bakanlar arasında yetki ve sorumluluk çatışması var.

2) Merkezî devlet ile mahalli idareler arasında yetki ve sorumluluk çatışması var. Ayrıca bütçe kaynakları belediyeler arasında objektif kriterlere göre dağıtılmıyor. Siyasi iktidar kendi partisinden olan belediyelere daha fazla imkan tanıyor. Aslında bu sorun bugünün değil, Türkiye'nin öteden beri çektiği sıkıntılı bir sorundur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar