İnternet gençleri daha bencil mi yapıyor?

“Facebook ve mesajlaşma aslında daimi bir onaylanma demektir. Telefonunuzda bir vızıldama duyduğunuz an hemen içinizi, 'birisi ilgi gösteriyor' duygusu sarıverir. Facebook'ta: 'koyduğum şu aptal resmi elli kişi beğenmiş...

“Facebook ve mesajlaşma aslında daimi bir onaylanma demektir. Telefonunuzda bir vızıldama duyduğunuz an hemen içinizi, 'birisi ilgi gösteriyor' duygusu sarıverir. Facebook'ta: 'koyduğum şu aptal resmi elli kişi beğenmiş, insanlar benimle ne kadar ilgili' diye düşünürsünüz…” Bu sözler, “App Kuşağı” kitabı yazarlarının araştırmalarını yaparken görüştükleri bir eğitimciye ait. Teknomedyatik dünyada gençlerimizin içinde bulundukları hali tasvir eden buna benzer sözleri akademiklerden, eğitimcilerden, gençlerle ilgili fikri olduğunu söyleyen yetişkinlerden çok fazla duyuyoruz. Hiç sorgulamadan dijital teknolojilerin gençlerde narsisizmi teşvik ettiği yargısına ulaşıyor, gençlerimize haksızlık ediyoruz.
Öncelikle şu belirlemeyi yapalım: Gençler tüm modern zamanlar boyunca -ki gençlik bir toplumsal kategori olarak tamamen modern bir olgudur- yetişkinlerden daha kendini beğenmiş bir görünüme sahiplerdi. Narsistik görünüm, kişiliğini inşa etme, toplumda bir meslek bir yer edinme mücadelesi sürdüren gencin, zayıf yanlarını göstermemek için bulduğu bir çareydi. Zaten hormonal faaliyet nedeniyle, yarın sabah uyandığında nasıl bir değişim geçireceğini bilmediğinden, tüm dikkati kendinde ve bedeninde, özellikle arkadaş çevresi tarafından nasıl algılandığındaydı. Bir genç insanı en iyi tarif eden psikanalitik ifade, “sıkıntılı narsist” idi. Ama gençlik dönemi tamamlandığında bu görüntünün silinip gideceği konusunda da tam bir fikir birliği vardı.
Peki, günümüz gençlerinde çok daha farklı bir kendini beğenmişlik olgusu mu söz konusu? Yepyeni bir durumla karşı karşıyayız da ondan mı gençlerimize “ben nesli” diyoruz? Daha kestirmeden söyleyelim, app kuşağı, tüm önceki genç kuşaklardan daha mı bencil, kendini beğenmiş?... App kuşağının cilalı dış görünüme daha önem verdikleri konusunda oldukça fazla veriye sahibiz ama aynı şekilde gençlerimizin asla kendilerinden emin olamadıkları, tam tersine daha çok güvensizlik yaşadıklarını da araştırmalar gösteriyor. Son dönemde gençlerde daha fazla görünen alkol tüketimi ve alkollü araç kullanmanın da bu güvensizlik ve endişe nedeniyle olduğu düşünülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Merhametten maraz doğmaz! 12 Eylül 2019 | 216 Okunma “Benden nefret et ama bana acıma!” 08 Eylül 2019 | 179 Okunma Merhamet esastır çünkü... 05 Eylül 2019 | 165 Okunma Merhameti kavramak zordur 01 Eylül 2019 | 146 Okunma Adalet, merhametten koparsa 29 Ağustos 2019 | 141 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar