Uğur parası

Amerika’dan gelen oğlum Burçin özlemiştir diye, Sultanahmet Köftecisi’ne götürdük. Neyse sonunda doydu. Hesabı ödedim. Sonra, birer küçük poşet içinde tedavülden kalkan eski iki buçuk liralar...

Amerika’dan gelen oğlum Burçin özlemiştir diye, Sultanahmet Köftecisi’ne götürdük. Neyse sonunda doydu. Hesabı ödedim.

Sonra, birer küçük poşet içinde tedavülden kalkan eski iki buçuk liralar verildi hepimize. İçindeki kartta yazanlar ise şunlardı: “Bereket parası. Cüzdan, kese ve cepte harcamadan saklanan, uğur ve bereket getirdiğine inanılan para.”

“Diş kirası. Osmanlı İmparatorluğu zamanında, yemeğe davet edilen misafire verilen para.”

Biz biliyorduk bunları ama, Sultanahmet Köftecisi ile bağlantısını da öğrendik. Kuruculardan İsmail Tezçakın’ın oğlu Mehmet Bey’den. O da köfteci ama dünyadaki en kapsamlı Osmanlı kağıt paraları koleksiyonunun da sahibiymiş.

Dünyadaki 12 bin Osmanlı parasının 7 bin 500’ü onun koleksiyonunda. 30 yıl içinde topladığı bu paralara yaklaşık 6 milyon dolar ödemiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Putin gördüğü rüyayı yaşatıyor 27 Şubat 2022 | 83 Okunma Rakamlarla dans 20 Şubat 2022 | 57 Okunma Bu gurur hepimizin 13 Şubat 2022 | 105 Okunma Bu ülkede yaşanmaz mı? 06 Şubat 2022 | 78 Okunma Nezarete düşüren menekşe gözlü kız 30 Ocak 2022 | 228 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar