Türkevi izlenimlerim

Başlığı okuyunca hemen, “Ooo, sen de mi oradaydın” diyeceksiniz ama değildim valla. Kaç uçak dolusu davetli gitti bilmiyorum. Ancak gidenler öyle bir anlattılar ki açılışı, gitmiş kadar oldum...

Başlığı okuyunca hemen, “Ooo, sen de mi oradaydın” diyeceksiniz ama değildim valla. Kaç uçak dolusu davetli gitti bilmiyorum. Ancak gidenler öyle bir anlattılar ki açılışı, gitmiş kadar oldum, gördüm, bilgilendim. Gelin anlatayım.

*

Önce dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil ve ona onay veren Adnan Menderes’in ruhlarına Fatiha okumak lazım. Çağlayangil, 1977’de IBM’den 3 milyon dolara almış buradaki binayı. Yaklaşık 40 yıl sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu binanın yapılmasına onay vermiş ve çalışmalar başlamış. Proje çalışmaları iki yıl, içerideki çalışmaların henüz yüzde 70’i tamamlanan inşaatı da dört yıl sürmüş. Tamamen bittiğinde 291 milyon dolar harcanmış olacak.

*

GÖĞE UZANAN LALE

Buraya kadar her şey güzel de, ‘Göğe uzanan lale’ yakıştırması yapılan 35 katlı, 171 metre yüksekliğindeki bu binanın Amerikan Perkins Eastman firmasına ve mimar Jonathan Stark’ın projelendirmesine neden verildiğine anlam veremedim. Dünya çapında üne ve ödüllere sahip onlarca mimarımız dururken. Üzüldüm doğrusu. Proje ağırlıklı olarak Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyormuş. Evet, yenilenen eski binanın cephesi Selçuklu motifleri taşıyor. 55 sene önce de olsa güzel sanatlar okuyan bendeniz başka Selçuklu izi göremedim. Bir de göğe uzanan lale varmış. Tepedeki elips kesim nasıl laleyi andırıyor? Açıkçası ben benzetemedim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Putin gördüğü rüyayı yaşatıyor 27 Şubat 2022 | 83 Okunma Rakamlarla dans 20 Şubat 2022 | 57 Okunma Bu gurur hepimizin 13 Şubat 2022 | 105 Okunma Bu ülkede yaşanmaz mı? 06 Şubat 2022 | 78 Okunma Nezarete düşüren menekşe gözlü kız 30 Ocak 2022 | 228 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar