Yeni bir küresel ödeme sistemi mümkün mü?

ABD, 2. Dünya savaşından sonra kurduğu ekonomik düzen ve oluşturduğu finans mimarisi ile dünyaya hem ekonomik açıdan hükmediyor hem de Trump’ın ABD başkanlığına seçilmesinden bu yana ekonomik ve siyasi...

ABD, 2. Dünya savaşından sonra kurduğu ekonomik düzen ve oluşturduğu finans mimarisi ile dünyaya hem ekonomik açıdan hükmediyor hem de Trump’ın ABD başkanlığına seçilmesinden bu yana ekonomik ve siyasi gücünü kullanarak ülkeleri dolar üzerinden ve uluslararası para sistemi kanalıyla tehdit etmeye devam ediyor.

Yani ABD hem haksız bir düzen kurmuş hem de bu düzende kendince cezalandırmalar yapıyor ve bunu uyguluyor. Üstelik bunu, bu sistemi beraber kurduğu batılı ülkelere rağmen onları da tehdit ederek yapıyor.

Açık söylemek gerekirse ABD bu düzenin daha fazla sürmeyeceği öngörüsüyle elindeki tüm imkanları kullanarak bunu devam ettirmeye çalışmakta.

PEKİ BU KÜRESEL EKONOMİK DÜZEN SÜRDÜRÜLEBİLİR Mİ?

Başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere birçok batılı gelişmiş ülke, bu gidişattan memnuniyet duymadığını açık bir şekilde dile getiriliyor.

G20 ülkeleri içerisinde yer alan gelişmekte olan ülkeler yani dünya ekonomisinin yeni aktörleri olan Çin, Rusya ve Türkiye ABD tarafından başlatılan ticaret savaşları ve dolar üzerinden ülke ekonomilerini tehdit etmesi üzerine doların ticarette kullanılmaması ve alternatif ödeme sistemi üzerinde çabalarını hızlandırılıyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 118 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar