Tanzim satışları nedir ne değildir?

Son aylarda gıda fiyatlarında meydana gelen artışın enflasyon artışını tetiklemesi ve bu artışın da tüketiciyi olumsuz etkilemesi, bu alanda hem kısa vadede hem de uzun vadede atılması gereken adımların...

Son aylarda gıda fiyatlarında meydana gelen artışın enflasyon artışını tetiklemesi ve bu artışın da tüketiciyi olumsuz etkilemesi, bu alanda hem kısa vadede hem de uzun vadede atılması gereken adımların zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır.

Özellikle kısa vadede tüketicilerin rahatsızlık duyduğu sebze fiyatlarındaki artışı dizginlemek için geçen hafta Ankara ve İstanbul’da tanzim satış uygulaması başladı.

PEKİ, TANZİM SATIŞLAR NE ANLAMA GELİYOR?

Tanzim satışlar konusunda her ne kadar devletin serbest piyasayı bozduğu ve dolayısıyla market ve pazardaki satıcıların devlet ile rekabet edemeyeceği gibi olumsuz yaklaşımlar sergilense de tanzim satış ile devletin amacı serbest piyasayı bozmak değil serbest piyasada bozulan fiyatlama davranışlarını düzeltmek ve tüketicilerin gıda ürünlerini daha ucuz tüketmelerini sağlamaktır.

Tanzim satış uygulamasının sadece temel ürün gruplarını içerisine alması da zaten devletin amacının burada piyasa ile rekabet etmek olmadığını açıkça gösteriyor.

Diğer yandan, pazarlarda ve marketlerde taze sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan fiyat artışlarının maliyet unsurunu çok aştığı ve fahiş fiyatlamaların oluştuğu kabulü var. Bu artışlar her ne kadar olumsuz hava koşulları nedeniyle tarım ürünlerinin arzındaki azalmadan kaynaklanıyor olsa da bu gibi durumlardan istifade edip fiyatları yukarıya çeken satıcılar da var. Bu noktada tanzim satış, satıcıların da ürünlerini daha makul fiyattan satmalarına katkı sağlamış oluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 118 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar