Büyüme ve istihdam ilişkisi

Geçen hafta TÜİK tarafından açıklanan ekonomik büyüme ve işsizlik rakamları, ekonomik büyüme, istihdam ve işsizlik arasındaki ilişkiye dair önemli bilgiler vermekte.Hatırlarsanız sermayenin bol...

Geçen hafta TÜİK tarafından açıklanan ekonomik büyüme ve işsizlik rakamları, ekonomik büyüme, istihdam ve işsizlik arasındaki ilişkiye dair önemli bilgiler vermekte.

Hatırlarsanız sermayenin bol olduğu ve dolayısıyla sermaye maliyetinin daha düşük olduğu 2000 sonrası dönemde özellikle 2002-2006 yılları arasında gerçekleşen yaklaşık yüzde 7 oranındaki büyüme, yüksek verimlilik nedeniyle beklendiği ölçüde işsizlik oranlarını düşürmüyordu.

Bu da “istihdam dostu olmayan büyüme” olarak tanımlanıyordu.

Sermayenin değerli olduğu ve dolayısıyla maliyetinin yüksek olduğu bu dönemlerde ise dış finansman ihtiyacını azaltmak için zorunlu olarak tercih edilen düşük ekonomik büyüme oranları düşük istihdam ya da yüksek işsizlik oranlarını beraberinde getirmekte.

Bu durum ekonomik büyümenin istihdam için ne kadar önemli olduğunu göstermekte. Yani istihdam ile ekonomik büyüme arasındaki güçlü bağı işaret ediyor.

EKONOMİK BÜYÜME VE İSTİHDAM ARASINDA GÜÇLÜ BİR BAĞ VAR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar