ABD-Çin Ticaret Savaşı

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında tansiyon yükseliyor. Çin’in ABD ile müzakere edip karara vardığı konulara bağlı kalmaması sebebiyle ABD yeni bir vergi yaptırımı uygulamayı...

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında tansiyon yükseliyor. Çin’in ABD ile müzakere edip karara vardığı konulara bağlı kalmaması sebebiyle ABD yeni bir vergi yaptırımı uygulamayı planlıyor.

ABD’nin vergilere devam etmesi, küresel ticaret ve küresel büyüme beklentilerindeki aşağı yönlü trendin bir süre daha devam edeceğine işaret ediyor.

TİCARET SAVAŞINA KUR SAVAŞI DA EKLENİYOR

Bilindiği üzere Çin’in para birimi olan Yuan’ın değeri serbest piyasada belirlenmiyor. Çin Merkez Bankası’nın ortak belirlediği bir referans kur açıklanıyor ve Merkez Bankası bu değerin %2 aşağı ve yukarı dalgalanmasına izin veriyor. Yani Çin, kur değerini istediği seviyelerde tutmasına imkan veren bir yapıya sahip.

Geçtiğimiz hafta ABD Doları’nın Çin Yuanı karşısında 2008’den beri ilk defa 7 seviyesini aştığına şahit olduk. Bu piyasalar için önemli bir psikolojik seviyeydi. Yuan‘daki bu oynaklık aynı zamanda yatırımcılar için de önem arz ediyor. Çünkü bu durum dünyanın en büyük 2. ekonomisi olan Çin borsalarının yanında aynı zamanda diğer Asya ülkelerinin para birimlerini de etkilemekte.

Diğer yandan Çin’in ihraç ettiği ve ithal ettiği mallar incelenirse, ihraç mallarının talep esnekliğinin yüksek olduğu göze çarpıyor. Yani bir devalüasyon durumunda Çin’de üretilen mallar görece ucuzlayacak ve Çin ihracatını arttırabilecek. Aynı zamanda ithal mallar daha pahalı hale geleceği için ithalat azalacak. Bu durumda Çin’in dış ticarette güçlü konumunu koruması ve hatta arttırabilmesi söz konusu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 118 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar