İlkel beyin!..

Dün bir seçim yaşadık. Bu yazıyı sonucu bilmeden yazıyorum ama sonuç ne olursa olsun, sürecek mücadelenin ne olduğunu biliyorum. İlkel beyin ile uygar beyin arasındaki bir mücadeledir bu.

İlkel beyin, R- Cerebrum, “Reptil Beyni”, hayatta kalma koşulunu önceleyen beyin bölgesidir.
Sürüngen hayvanlarda da, örneğin timsahlarda, kertenkelelerde de olduğu için “reptil beyni” denmiştir.
Bu beyin bölgesi, bir tehlikeyi algılayıp ona tepki veren bölgedir. Anlık tepki ile tehlikeyi algılayıp “saldır ya da kaç” refleksi ile harekete geçer.
İkinci beyin bölgesi olarak “Duygular Beyni”, korkularla, öfke ile, sevinçler, üzüntüler, şaşkınlıklar ile çevreye ve yaşama uyum sağlamaya çalışır.
Limbik sistem dediğimiz bu “dürtülerduygular” merkezi beynin günlük hayatı yürüten, önünü ardını düşünmeden hareket eden yanımızı temsil eder.
Hitler rejiminin kitleyi sürüleştiren, bir kalıba sokup güden yönetiminin Alman toplumunu bu yanıyla etkilediği öne sürülmüştür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Istakozun intikamı! 22 Nisan 2024 | 192 Okunma Başarının psikolojisi... 15 Nisan 2024 | 121 Okunma Özeleştiri?... 08 Nisan 2024 | 103 Okunma Kaderinizi seçtiniz mi?... 01 Nisan 2024 | 267 Okunma Hapishanedeki Ali Sirmen... 25 Mart 2024 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar