Ya Amerika kızarsa?

Önceki gün MGK’da da ayrıntılarıyla görüşüldü. Gündemde, Suriye sınırımızdaki gelişmeler var. Türkiye’nin, güvenliğimizi tehdit eden Suriye’deki gelişmelere müdahale ihtimali...

Önceki gün MGK’da da ayrıntılarıyla görüşüldü. Gündemde, Suriye sınırımızdaki gelişmeler var. Türkiye’nin, güvenliğimizi tehdit eden Suriye’deki gelişmelere müdahale ihtimali masada. 

Medyada çeşitli ihtimaller yer alıyor. “Türkiye’nin, Suriye’ye müdahale edebilmesinin hukuki alt yapısı var mı? sorusu tartışılıyor. Nihayet, bunların tamamı dönüp dolaşıp “Acaba Amerika ne der?” sorusuna bağlanıyor. 
İyi, güzel de hangi Amerika? Askerler mi, siviller mi? Demokratlar mı, yoksa Cumhuriyetçiler mi? Bürokratlar mı siyasetçiler mi? Hangisi?.. 
ABD’li askeri yetkililere bakılırsa, onlar dünden razı. Operasyon istiyorlar. Sınırda bir güvenli bölge oluşturulmasından yanalar. Bunu birlikte yapma iradesini ortaya koyuyorlar. Hem de bir an önce. 
“Kesinlikle şart” diyorlar: 
-Bir tampon bölgeye ihtiyaç var. 
Tabii ki onların gerekçeleri farklı. Ne Suriye’deki rejimle ne de PKK’nın Suriye kolu olan PYD ile bir problemleri var. Onların derdi DAEŞ’le. Oluşturulacak bir tampon bölge ile DAEŞ militanlarının dünyaya sızmasını önlemek istiyorlar. 
Çünkü korkuyorlar… 
Halen 11 Eylül saldırısının sendromunu yaşıyorlar. Biliyorsunuz, İkiz Kuleleri vuran uçaklar da dışarıdan gitmişti. Almanya’dan havalanmıştı. DAEŞ militanlarının benzer bir saldırıya geçme ihtimali uykularını kaçırıyor. 
Obama’nın Suriye Özel Temsilcisi General Allen, Türkiye’ye defalarca geldi. Burada Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı yetkilileriyle görüştü. Her seferinde güvenli bölge tezine destek verdi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.076 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 644 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar