Çanakkale Zaferi’nden kanal seferine

Sevgili okurlarım, dün Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıl dönümü idi. Bütün Türkiye’de törenlerle kutlandı. Bizim genç kuşaklar Çanakkale’nin anlamını ve perde arkasını fazla...

Sevgili okurlarım, dün Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıl dönümü idi. Bütün Türkiye’de törenlerle kutlandı.
Bizim genç kuşaklar Çanakkale’nin anlamını ve perde arkasını fazla bilmez. Şimdi o konuda çok özet bazı bilgiler vermeye çalışayım.
1914 yılı sonlarına doğru Birinci Dünya Savaşı başlamıştı. Bir tarafta İngiltere, Fransa, Rusya üçlüsü, öbür yanda Almanya, Avusturya, Osmanlı.
Osmanlı’nın savaşa girmesi gerçek bir maceradır. Akdeniz’de İngiliz donanmasından kaçan iki Alman zırhlısı, (Goeben ve Breslau) Çanakkale Boğazı’nda Osmanlı’ya sığındı. Alman amiral komutasındaki bu iki zırhlıyı, ısrarla istemelerine karşın ittifak devletlerine teslim etmedik…
Ve Alman amiral, günün birinde bu gemileri alıp Karadeniz’e açıldı, Rus limanlarını bombaladı, bazı gemileri batırdı.
Savaşa girmek bizim açımızdan artık kaçınılmaz olmuştu ve girdik.

★★★

Dünyanın en güçlüsü olan İngiliz ve Fransız donanmaları Çanakkale Boğazı’nı zorlamaya başladı ve hezimete uğradı.
Şimdi genel tabloya biraz bakalım:
-Aralık 1914. Rus ordusu Doğu sınırımızdan girip ilerlemeye başladı. Başkomutan vekili Enver Paşa’nın amacı Rus ordusuna bir kuşatma harekatı yapmaktı. Doğu Anadolu’nun korkunç kışında harekat başladı, Sarıkamış cephesinde en az 50 bin askerimiz bir tek kurşun bile atamadan, donarak şehit oldu.
Sonrasında kanlı savaşlar oldu, Ruslar; Erzurum, Erzincan, Trabzon dahil her yeri işgal etti.

★★★

Müttefikimiz Almanya’nın bizden çok önemli üç isteği vardı. İşin bu yönü de pek bilinmez:
-Doğu Anadolu’da sağlam durun, Rus ordusunun Batı cephesinde bize karşı asker göndermesini engelleyin. Almanya, bizi fedaisi olarak görüyordu.
-Çanakkale Boğazı’nı sağlam tutun ve müttefik donanmasının geçişini ne pahasına olursa olsun durdurun. Boğazlar düştüğü takdirde hem başkentiniz İstanbul işgal edilir, ama daha da önemlisi, Rusya’ya yardım göndermelerinin yolu açılmış olur.
-İngiliz ordusunun önemli bir bölümü Avrupa’da bizim cephemize Hindistan’dan sevk ediliyor. Siz eğer Süveyş kanalına bir harekat yapıp orasını ele geçirirseniz hem Mısır halkı İngilizlere karşı isyan eder, hem de kanaldan asker sevkiyatı durur!

★★★

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk’ün Türk’e propagandası! 01 Aralık 2023 | 218 Okunma Geçmişten günümüze banker piyasası 30 Kasım 2023 | 229 Okunma Varoş bankerlerinden yüksek sosyeteye 29 Kasım 2023 | 425 Okunma Kendim ettim kendim buldum... 28 Kasım 2023 | 573 Okunma Suudiler işi kotarmış bile!.. Kanarya ve Cimbom nerede? 25 Kasım 2023 | 238 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar