Kore savaşı kapıda mı?

Washington ile Pyongyang arasında yaşanan ve muğlâk söylemlerle tüm dünyayı endişeye sürükleyen nükleer sorun, Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleri ve Güney Kore-ABD arasında cereyan eden müşterek...

Washington ile Pyongyang arasında yaşanan ve muğlâk söylemlerle tüm dünyayı endişeye sürükleyen nükleer sorun, Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleri ve Güney Kore-ABD arasında cereyan eden müşterek tatbikatlarla adeta karşılıklı meydan okumaya dönüşmüştür.

ABD Başkanı Donald Trump’ın; “ateş ve öfke” (fire andfury) retoriği ve ardından tansiyonu daha da artıran açıklamaları ve Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, yeni balistik füze denemesi için Guam Adası’nı adres göstermesi, her iki liderin iç sorunları unutturmaya yönelik kısır döngü türündeki tartışmalara yeni bir boyut getirmiştir.

Kuzey Kore’nin daha önce fırlattığı ve Japonya’nın münhasır ekonomik bölgesine düşen en son füze denemesinden sonra, ABD Pasifik Kuvvetleri Komutanı Oramiral Scott Swift, Kore Yarımadası’nda olası bir savaşın boyutları için temkinli yaklaşmayı yeğlerken, ABD Başkanı’nın vereceği kararın önemine işaret etmesi dikkat çekicidir.

ABD Savunma Bakanı James Mattis, ABD Başkanı Trump’ın aksine, Kuzey Kore ile yaşanacak olası silahlı çatışmanın “felaket” olacağına ve diplomasinin işletilmesi gerektiğine vurgu yapması dikkat çekicidir.

Özellikle ABD Dışişleri Bakanı RexTillerson’un, Kuzey Kore ile yaşanan gerilimin yansıtıldığı kadar ciddi olmadığını ifade etmesi de aslında Trump’ın iç politikada yaşamakta olduğu zorluktan kurtulabilmek için seçtiği bir sığınma (enclave) şekli olma durumunu gündeme getirmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Unutulmaya yüz tutan rohingya müslümanları 04 Kasım 2017 | 120 Okunma Rohingya Müslümanlarını Bekleyen Tehlike 09 Eylül 2017 | 103 Okunma Kore savaşı kapıda mı? 12 Ağustos 2017 | 316 Okunma Amerika’nın global güvenliği nereye doğru? 05 Ağustos 2017 | 129 Okunma Mescid-i Aksa’da yeni yönetsel değişim dinamiği 29 Temmuz 2017 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar