Amerika’nın global güvenliği nereye doğru?

ABD, Kuzey Kore ile yaşamakta olduğu füze krizini Beijinng perspektifli yaklaşımla doğrudan Sino-Amerikan ilişkileriyle çözmeye çalışırken, Ortadoğu’da, özellikle Suriye, Yemen ve Irak’ta yaşanmakta...

ABD, Kuzey Kore ile yaşamakta olduğu füze krizini Beijinng perspektifli yaklaşımla doğrudan Sino-Amerikan ilişkileriyle çözmeye çalışırken, Ortadoğu’da, özellikle Suriye, Yemen ve Irak’ta yaşanmakta olan iç savaşlarda dolaylı taraf olduğuna inanılan İran ile yeniden tırmanma eğilimine giden sorunların çözümünde ise, Rusya oryantasyonlu tamamen farklı bir baskıcı metot uygulaması dikkat çekicidir.

Washington, özellikle Suriye ve Irak savaşlarında İran ile yakın iş birliği içerisinde olan ve Ukrayna politikasıyla Kafkaslardaki dengeyi lehine çevirmeye çalışan Rusya’ya karşı baskılayıcı ve yalnızlaştırıcı politikalar uygulayarak, Ortadoğu’da ve Kafkaslar’da olası yeni güç birliklerini önlemeye çalışmaktadır.

ABD, Ortadoğu’da İran ile Kore Yarımadası’nda ise Kuzey Kore ile yaşamakta olduğu sancılı süreci küçük ölçekli alan daraltma yöntemiyle çözme çabası içerisine gitmesi dikkat çekicidir. Özellikle Kuzey Kore ile yaşanmakta olan füze krizinin tüm Asya-Pasifik bölgesini etkilemesi durumunda, “belirsizlik, güvensizlik ve istikrarsızlık” politikalarının ortaya çıkması ve derin fay kırılmalarının yaşanması kaçınılmaz olsa gerek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Unutulmaya yüz tutan rohingya müslümanları 04 Kasım 2017 | 120 Okunma Rohingya Müslümanlarını Bekleyen Tehlike 09 Eylül 2017 | 103 Okunma Kore savaşı kapıda mı? 12 Ağustos 2017 | 316 Okunma Amerika’nın global güvenliği nereye doğru? 05 Ağustos 2017 | 129 Okunma Mescid-i Aksa’da yeni yönetsel değişim dinamiği 29 Temmuz 2017 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar