Taşeron işçisinin prim ve boşta geçen süre ücreti

* Kamuda taşeron şirkete bağlı güvenlik görevini yapıyorum. Taşeron şirket tarafından çıkışımın verilmesi sonucu işe iade istemli dava açtım ve işe iademe karar verildi ve aynı iş...

* Kamuda taşeron şirkete bağlı güvenlik görevini yapıyorum. Taşeron şirket tarafından çıkışımın verilmesi sonucu işe iade istemli dava açtım ve işe iademe karar verildi ve aynı iş yerinde görevime başladım, dolayısıyla boşta geçen dört aylık ücret ve diğer haklara hüküm verildi. Bu dört aylık ücreti ve SGK primini yatırmaya kim sorumlu? Taşeron şirket mi asıl işveren olan kamu kurumu mu?
Alt işveren, asıl işverenin işyerinde çalıştırdığı sigortalıları, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacağı özel bir numara ile asıl işverenin kayıtlı olduğu dosyadan bildirir. Sözü edilen özel numara, asıl işverenin işyeri sicil numarasına eklenen üç rakam ile belirlenir ve alt işveren sosyal güvenlik mevzuatından doğan yükümlülüklerini bu özel numara ile asıl işverenin işyeri dosyası üzerinden yerine getirir. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde alt işverenlerin de aylık prim ve hizmet belgesi düzenlemek zorunda oldukları belirtilmiştir. Asıl işveren ise bu konuda serbest bırakılmıştır. Yani işveren (asıl işveren), alt işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılar için, hangi alt işverene ait olduğunu belirterek bu şahıslar adına aylık prim ve hizmet belgesi düzenleyip kuruma verebilir. Ancak bu noktada bir yükümlülüğü mevcut değildir.
Öte yandan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre “Sigortalılar, üçüncü bir kişinin aracılığı ile işe girmiş ve bunlarla sözleşme yapmış olsalar dahi, asıl işveren, bu kanunun işverene yüklediği yükümlülüklerden dolayı alt işveren ile birlikte sorumludur (madde 12/son)”. Dolayısıyla sosyal güvenlik primlerinin ödenmesine ilişkin olarak asıl işverenin de sorumluluğu mevcuttur.
İşçinin...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 136 Okunma Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 40 Okunma Hizmet ilişkisi sürerken iş sözleşmesi imzalamak 13 Mart 2019 | 93 Okunma Geçerli nedenle fesih, mobbing ve kıdem tazminatı 11 Mart 2019 | 237 Okunma 4/c sigortalısı geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilir mi? 08 Mart 2019 | 92 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar