İşveren fesih sebebi ile bağlıdır

İşveren, “geçerli fesih” yapmış olmasına rağmen, mahkemede, işçi ile ilgili başka nedenler sunarak tazminat ödemekten kurtulabilir mi? Örnek vermek gerekirse; “Geçerli fesih yaptım; ama ...

İşveren, “geçerli fesih” yapmış olmasına rağmen, mahkemede, işçi ile ilgili başka nedenler sunarak tazminat ödemekten kurtulabilir mi? Örnek vermek gerekirse; “Geçerli fesih yaptım; ama  işyerinde arkadaşları ile kavga ederdi ya da ast/üst ilişkileri kötüydü” diyerek feshi haklı feshe çevirebilir mi? Yoksa fesih bildiriminde yapılan nedenler mi geçerlidir?

İş sözleşmesinin geçerli nedenle feshi, işçinin yeterliliğinden, davranışlarından ya da işletmenin ya da işin gerekliliğinden kaynaklanan nedenlerle yapılmaktadır. Örneğin performansı düşük işçi, bu konuda savunması alındıktan ve uyarıldıktan sonra verimliliğini yükseltmemişse, işveren de işçiyi feshin son çare olması ilkesi gereği işyerinde kendisine daha uygun başka bir işte görevlendirememişse (böyle bir pozisyon yoksa) iş sözleşmesinin geçerli nedenle feshi mümkündür.

Ancak fesih bildiriminde bu nedeni açıkça, yazılı olarak bildirmek zorundadır. Bunun pratikteki etkisi, işverenin fesih nedeni ile bağlı olmasıdır. Geçerli sebeple fesih halinde işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu 25/II bendinde sayılan haklı sebeplerle yapılan fesihte- bu sebeplerin gerçekliğinin ispatı halinde-işçi kıdem tazminatına hak kazanmaz. İşveren, işçiye kıdem tazminatı ödemekten sakınmak için geçerli bir fesih sebebi bildirdiği halde sonradan fesih sebebini değiştirirse; örneğin performans düşüklüğünden değil de işçinin başka bir işçiye cinsel tacizde bulunduğu ve bu nedenle iş sözleşmesine son verildiğini ileri sürerse bu iddiası dinlenmez.(Yargıtay 9 HD 2011/2775 E. 2013/10580 K. 01.04.2013 T.)

 

Sorularınızı

[email protected]

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 136 Okunma Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 40 Okunma Hizmet ilişkisi sürerken iş sözleşmesi imzalamak 13 Mart 2019 | 93 Okunma Geçerli nedenle fesih, mobbing ve kıdem tazminatı 11 Mart 2019 | 238 Okunma 4/c sigortalısı geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilir mi? 08 Mart 2019 | 93 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar