Fazla çalışma ve kıdem tazminatı hakkı

Pazartesi günü okurumuzun sorusunda üç husus tespit etmiş ve işçinin bu sebeplere bağlı olarak iş sözleşmesini nasıl feshedebileceğini ele alacağımızı belirtmiştik. Bugün fazla...

Pazartesi günü okurumuzun sorusunda üç husus tespit etmiş ve işçinin bu sebeplere bağlı olarak iş sözleşmesini nasıl feshedebileceğini ele alacağımızı belirtmiştik. Bugün fazla çalışma nedeniyle iş sözleşmesinin feshinden söz edeceğiz.
Temel kural: İşçinin haftalık normal çalışma süresi 45 saattir. Bu süreyi aşan çalışmalara fazla çalışma (mesai) diyoruz.
Fazla çalışmanın hükmü: İşçiye fazla çalıştığı her bir saat için saatlik çalışma ücreti yüzde 50 zamlı ödenir. Saatlik çalışmasının karşılığı 100 TL ise fazla çalıştığı her bir saat için 150 TL ücrete hak kazanır.
İstisna : 
1- İş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde yılda 270 saate kadar yapılan fazla çalışmanın ücrete tabi olmayacağı; bu sürenin normal çalışma süresinden sayılacağı kararlaştırılabilir. Bu düzenlemenin varlığı karşısında yılda 270 saate kadar fazla çalışma yapan işçinin zamlı ücret talebi kabul görmeyecektir.
2- Denkleştirme halinde fazla çalışma ücretine hak kazanılmaz.
Fazla çalışmanın sınırı: İşveren işçiyi, zamlı ücret ödemesi yapsa bile günde 11 saatten fazla çalıştıramaz. Bu kurala aykırı davranış idari para cezası ile karşılanır.(4857 sayılı İş Kanunu madde 104/1)
Gece çalışmasında fazla mesai : Gece çalışması kural olarak 7.5 saati geçemez. Geçerse haftalık normal çalışma süresi olan 45 saat aşılmamış olsa dahi işçi fazla çalışma ücretine hak kazanır. Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık ile ilgili iş yerlerinde çalışan işçiye yazılı onayı alınmak kaydı ile gece 7.5 saatten fazla gece çalışması yaptırılabilir.
Fazla çalışma yapan iş&ccedi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 136 Okunma Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 40 Okunma Hizmet ilişkisi sürerken iş sözleşmesi imzalamak 13 Mart 2019 | 93 Okunma Geçerli nedenle fesih, mobbing ve kıdem tazminatı 11 Mart 2019 | 238 Okunma 4/c sigortalısı geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilir mi? 08 Mart 2019 | 93 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar