Deneme süresi içinde işçinin tazminatsız fesih hakkı

-Yeni girdiğim işyeri benimle herhangi bir iş sözleşmesi imzalamadı. Başlayalı bir ay oldu. Buradan ayrıldığımda iki aylık deneme süreci benim için geçerli mi? Yoksa iki haftalık ihbar süresi için...

-Yeni girdiğim işyeri benimle herhangi bir iş sözleşmesi imzalamadı. Başlayalı bir ay oldu. Buradan ayrıldığımda iki aylık deneme süreci benim için geçerli mi? Yoksa iki haftalık ihbar süresi için karşı tarafa bildirim yapmam gerekli mi? 
Deneme süresi kaydının yazılı olması ispat şartıdır. Mevzuatımızda deneme süreli iş sözleşmesinin yazılı yapılması gerektiğine ilişkin bir hüküm yoktur. 
Deneme süresinin varlığını iddia eden, bu süreye ilişkin kaydı yazılı olarak ispat etmek zorundadır.
"Deneme süreli kayıt içeren iş sözleşmesini diğer iş sözleşmelerinden ayıran en önemli unsur, deneme süresi öngörmesidir. Asıl olan iş sözleşmesinin deneme süresi söz konusu olmaksızın yapılmasıdır. İş sözleşmesinin deneme süresi kaydıyla yapılmış olması, istisnai bir durumdur. İşçinin işe yeni girmiş olması ise, tek başına, deneme süresinin taraflarca öngörülmüş olduğunun delili sayılmaz. İşçinin işe girdiği tarihten başlayarak iki ay geçmeden iş sözleşmesini, kendisinin veya işverenin ihbar öneli vermeden feshetmesi, deneme süresi kaydını göstermez. Bunun içindir ki, başkaca delil ve belirtiyle kanıtlanmış olmadıkça, deneme süresinin varlığını iddia eden taraf, istisnai durumu ileri sürmüş olduğundan, bu iddiasını ispatla yükümlü tutulmalıdır. Zira, kurala aykırı bir durumu iddia eden, iddiasını ispatla yükümlüdür. Deneme süreli iş sözleşmesinin şekli konusunda yasada açık bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak özellikle ispat yükü açısından yazılı yapılması gerekir. Yazılı yapılması geçerlilik şartı değil, ispat şartıdır." (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2009/15921 E. 2009/13019 K. 11.05.2009 T.)
Deneme kayd...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 137 Okunma Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 41 Okunma Hizmet ilişkisi sürerken iş sözleşmesi imzalamak 13 Mart 2019 | 93 Okunma Geçerli nedenle fesih, mobbing ve kıdem tazminatı 11 Mart 2019 | 241 Okunma 4/c sigortalısı geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilir mi? 08 Mart 2019 | 93 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar