Uzuv kaybı

2015’te iş kazası geçirdim, yüzük parmağım alındı ve sürekli iş göremezlik ödeneği bağlandı. Bir sene sonra yeniden rapor aldım. 7 ay ödenek almadım. 7 ay sonra SGK’dan evrak geldi ve daha...

2015’te iş kazası geçirdim, yüzük parmağım alındı ve sürekli iş göremezlik ödeneği bağlandı. Bir sene sonra yeniden rapor aldım. 7 ay ödenek almadım. 7 ay sonra SGK’dan evrak geldi ve daha önce aldığım yüzde 16’lık rapor yüzde 6 buçuğa indi. İş göremezlik ödeneği alamayacakmışım. Bu ödeneğin bağlanması için ne olması gerekiyor?

 

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık veya engellilik nedeni meslekte kazanma gücü en az yüzde 10 oranında azalan sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanır.

Sürekli iş göremezlik geliri bağlandıktan sonra yapılan kontrol muayenesi sonucu, sürekli iş göremezlik durumunun kalktığının anlaşılması üzerine sürekli iş göremezlik geliri kesilir.

Aynı hastalık ya da engeli nedeni ile Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu tarafından malul sayılmayan sigortalıların bu karara karşı itirazda bulunmaları mümkündür. Bu itiraz Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu’na gönderilir ve bir karara bağlanır. Yüksek Sağlık Kurulu tarafından verilen karara da itiraz edilebilir. Yargıtay kararlarındaki vurgu da bu yöndedir:

“Kural olarak, Yüksek Sağlık Kurulu’nca verilen karar Sosyal Güvenlik Kurumu’nu bağlayıcı nitelikte ise de diğer ilgililer yönünden bir bağlayıcılığı olmadığından Yüksek Sağlık Kurulu Kararına itiraz edilmesi halinde inceleme Adli Tıp Kurumu aracılığıyla yaptırılmalıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 137 Okunma Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 40 Okunma Hizmet ilişkisi sürerken iş sözleşmesi imzalamak 13 Mart 2019 | 93 Okunma Geçerli nedenle fesih, mobbing ve kıdem tazminatı 11 Mart 2019 | 238 Okunma 4/c sigortalısı geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilir mi? 08 Mart 2019 | 93 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar