Yine bizden önce davrandılar, yine tepki verdik...

GKRY 20 Aralık 2023 tarihinde ilan ettiği bu mekânsal planlama kararı ve haritası ile KKTC ve Türkiye’nin deniz yetki alanları ve egemenlik haklarını yok saymıştır.Bilindiği üzere mekansal planlama, fiziki, doğal...

GKRY 20 Aralık 2023 tarihinde ilan ettiği bu mekânsal planlama kararı ve haritası ile KKTC ve Türkiye’nin deniz yetki alanları ve egemenlik haklarını yok saymıştır.

t-001.jpg

t-001.jpg

Bilindiği üzere mekansal planlama, fiziki, doğal, tarihi ve kültürel değerleri korumak ve geliştirmek, koruma ve kullanma dengesini öncelerken, boru hatları, askeri eğitim, enerji tesisleri vs için deniz alanlarını belirleyen bir nevi kadastrosudur.

GKRY’nin yayınladığı “Ulusal Denizcilik Mekansal Planı” denizdeki hidrokarbon arama ve sondaj faaliyetlerinden, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği, su altı madenciliği, deniz turizmi, ticareti ve taşımacılığı gibi pek çok denizcilik alandaki faaliyetleri koordine etmeye ilişkin öncelikli hedeflerini içeren bir yönergedir.

GKRY, 2021 yılından beri bu plan üzerinde çalışmış ve 20 Aralık 2023 tarihinde planı GKRY Meclisinden geçirmiştir. Bu plan, GKRY'nin Doğu Akdeniz'de tek taraflı ve haksız bir şekilde petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerine devam etmesine olanak sağlamaktadır.

Bakanlar kurulunun kararının ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Denizcilik Bakan Yardımcısı Marina Hatzimanoli yaptığı açıklamada, onaylanan “Denizcilik Mekansal Planı” taslağının hidrokarbon arama sahaları, Doğu Akdeniz gaz boru hattı ve EuroAsia Interconnector projesi gibi enerji alanındaki mevcut ve planlanan tüm deniz projelerini kapsadığının altını çizmiştir.

Ayrıca GKRY Denizcilik Bakanına göre bu plan, GKRY’nin gelecekteki tüm enerji planlarının altyapısını kapsayan hükümleri de içermektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çok gizli planlarımız yine çöp olmuş 26 Nisan 2024 | 4.598 Okunma ORTADOĞU’DA KAYIKÇI KAVGASI 19 Nisan 2024 | 667 Okunma BU BİR CAMBAZA BAK SAVAŞIDIR! 14 Nisan 2024 | 1.112 Okunma VAN’DA ASLINDA NE OLDU? 12 Nisan 2024 | 295 Okunma ANAYASAYI DEĞİŞTİREYİM DERKEN DEVLET ELDEN GİTMESİN! 05 Nisan 2024 | 2.776 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar