Venezüella ile ‘alakaya çay demlemek’

Güney Amerika ülkesi Venezüella’da Bolivarcı sosyalist hareketi boğma girişimleri bitmiyor. Başkan Nicolas Maduro’nun muhalefetle diyalog yoluyla istikrarsızlığı aşma girişiminin tezahürü, iki hafta...

Güney Amerika ülkesi Venezüella’da Bolivarcı sosyalist hareketi boğma girişimleri bitmiyor. Başkan Nicolas Maduro’nun muhalefetle diyalog yoluyla istikrarsızlığı aşma girişiminin tezahürü, iki hafta önce kurucu meclis seçimi olmuştu. Muhalefetin boykot ettiği seçimlerin dumanı tüterken, ‘kerameti kendinden menkul’ bir grup asker, bir acayip ‘kalkışmaya’ girişti, derdest edildiler. 
Hikâyenin aslını henüz bilmiyoruz. Ne ki, bizim memlekette hemen ‘Venezüella’nın 15 Temmuz’u başlıkları zuhur ediverdi. Bu tespit için ancak uyduruk ‘alakaya çay demlemek’ deyişi uygun düşebilir.

***

Önce şu kalkışma... Kendilerini ‘Caraboro Devleti İsyancıları’ diye anan 20 kişi ‘Caguaripano’ isimli bir komutanla bir video yayımladı. “Bu bir darbe değil. Anayasal düzeni yeniden kurmak için sivil ve askeri bir eylemdir. Ülkeyi yıkımdan kurtarmak içindir” beyanı eşliğinde kendilerine katılmayan askerleri hedef seçeceklerini duyurdular. Sonra ülkenin orta kesimlerindeki Valencia şehri yakınında silah ve mühimmat yüklü Fuerte Paramacay Üssü’ne saldırı Venezüella ordusu tarafından etkisiz kılındı. Caguaripano, 2014’te bir video ile Maduro’ya isyan etmiş, askeri mahkeme tutuklanması kararı çıkartınca CNN İspanyolcanın ilgisine mazhar olmuştu.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’de darbe tehdidi 07 Eylül 2018 | 4.985 Okunma Zaharçenko darbesi 05 Eylül 2018 | 4.511 Okunma İdlib’den esen fırtına bulutları 31 Ağustos 2018 | 398 Okunma Kapitalizm, ırkçılık ve toprak reformu 29 Ağustos 2018 | 4.834 Okunma Trump’ın medya savaşı 17 Ağustos 2018 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar