Taşların Şamanca dili ve Sarıkamış'a ağıt

Antalya Elmalı'da tarihi Likya Yolu yakınlarında, 'Pıynar Ormanı'nda ağaçlar arasında tarihsel taş yığınları var...

1,5-2 metre boyunda yarım metre eninde, işlenmemiş taşların üst üste dizildiği dikintilerdir bunlar… 'Gözek' diyor yöre halkı bunlara. Diyor ama kim yapmış, ne amaçla yapmış bilmiyor.

Bilim biliyor ama… R.Ebrar Akıncı adlı akademisyenin doktora tezinde verilen bilgiler bu taşların gizini çözüyor. Bu tezin adı 'Batı Moğolistan Tsengel Tuvalarında Şamanizm, Şaman Olma Kozmoloji İlişkisi"… Bu tez, bu taş yığınlarının neredeyse tıpatıp aynısının 5472 kilometre uzaktaki Moğolistan'da Tuva Türklerinin yaşadığı yerlerde bulunduğunu ve Şaman kültürünün dinsel yapıları olduklarını söylüyor.

Dinsel törenden sonra, katılan herkes bir taş ekliyor bu yığınlara…

Uzak Asya'dan Anadolu'ya gelen Türk göçmenler yükseltmişler bu yığınları.

'Taş taş üstüne koymak' deyimi evet, buradan geliyor…

Anadolu'da 'Taşın dili olsa da söylese" de denir. Bu taşların dili var, söyler, anlayabilene… Sözgelimi taşı taş üstüne koymak ritüeline değgin benim yükleyebileceğim anlamlar şunlardır:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Damal'ın Dağı'nda Atatürk mucizesine tanıklık ve Gündeş'te gördüklerim… 09 Temmuz 2019 | 700 Okunma Dağlara sor bir de… 06 Temmuz 2019 | 197 Okunma Benlik, intihar ve kolektif narsisizm çözümlemeleri… 02 Temmuz 2019 | 225 Okunma Makalat ve Tarih-i Taberi'ye göre Adem'in yaratılışı ve coğrafya cehale 29 Haziran 2019 | 826 Okunma Bayburt, davet ve Dedem Korkutça sözümleme… 25 Haziran 2019 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar