Benlik, intihar ve kolektif narsisizm çözümlemeleri…

Hulki Cevizoğlu'nun yeni kitabının üst başlığını yazıma başlık olarak aldım. Bu üst başlığın altında kitabın asıl adı var: "Kitle Psikolojisi"(Bilim ve Sanat Yayınları)

Gençlik yıllarımda kitlesel eylemlerin içinde katılımcı ama daha çok yönlendirici ve kitlelerin kolektif hareketlerinin, bilinç tutulmalarının sorgulayıcısı olarak bulundum. Yani ilgimi çeken, üstüne düşündüğüm, okumalarım olan bir alan. "Cennetin Kütüphanesi" adlı deneme kitabıma da bu bağlamda "Uysal Sürüler" başlıklı bir bölüm yazmışımdır: "En baştaki büyük baş daha irileridir. Cafcaflı savsözlerin sarhoş çerileridir. Bakmayın azgın seller gibi aktıklarına, bir çoban değneğinin uysal sürüleridir."

Hulki Cevizoğlu, "Toplumsal benlik"ten başlayarak ele alıyor bu konuyu. "Grup Düşmanlığı", "Sürü içgüdüsü ya da kabile hayvanlığı" gibi başlıklarla açıyor, irdeliyor, ayrıntılıyor. Pivoral'ın o müthiş çarpıcı sözünü de ekliyor: "Kalabalıkların başı çok, beyni yoktur."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Damal'ın Dağı'nda Atatürk mucizesine tanıklık ve Gündeş'te gördüklerim… 09 Temmuz 2019 | 701 Okunma Dağlara sor bir de… 06 Temmuz 2019 | 197 Okunma Benlik, intihar ve kolektif narsisizm çözümlemeleri… 02 Temmuz 2019 | 225 Okunma Makalat ve Tarih-i Taberi'ye göre Adem'in yaratılışı ve coğrafya cehale 29 Haziran 2019 | 828 Okunma Bayburt, davet ve Dedem Korkutça sözümleme… 25 Haziran 2019 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar