Berlin zirvesine giderken...

Hafter'in Moskova'da masayı terk etmesinden sonra Libya'da ateşkes anlaşması imzalanması ümidi, 19 Ocak'taki Berlin Zirvesine ertelendi. BAE'nin zoruyla masadan kalkan Hafter, aslında Putin'in diplomatik bir başarı sergilenmesini engelledi.

Bu nedenle de Moskova'da hayal kırıklığı ve kızgınlık yarattı. Libya krizinin çözüm yoluna girme kararının Moskova'da alınmasını istemeyenlerin arasında Fransa ve ABD'nin olma ihtimali de yüksek. Hafter diğer patronlarına daha bağımlı olduğunu görerek, Wagner olmadan da ayakta kalabileceğini hesapladı. Kızgın Moskova'nın yine de Wagner'i sahadan çekmesini bekleyemeyiz. Putin, Berlin'deki masada etkili olmak için Hafter'i terk etmeyecektir. Suriye-Doğu Akdeniz-Libya hattındaki jeopolitik çıkarlarını korumak için rasyonel davranacaktır. Ancak Hafter üzerindeki etkisinin sınırını gören Putin, Serrac tarafıyla da ilişkilerini geliştirmeyi tercih edebilir. Ateşkes anlaşmasının Berlin'e ertelenmesi kanaatimce Ankara için ciddi bir sorun değil.


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Özel’in yeni siyaset tarzı nereye kadar? 26 Nisan 2024 | 1.416 Okunma Zamanın Hitler’i hesap vermekten kaçamayacak 24 Nisan 2024 | 1.285 Okunma Irak ile yeni başlangıçlar 23 Nisan 2024 | 1.339 Okunma Seçim sonrası Türkiye’nin Ortadoğu gündemi 20 Nisan 2024 | 134 Okunma Siyaset yapma rekabeti 19 Nisan 2024 | 1.143 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar