Trump’ın Keşmir krizindeki hedefi

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2,5 yıllık yönetimi sırasında neredeyse dünyanın her bölgesinde krizler yeniden alevlendi. Trump, 20 Ocak 2017 günü yemin ederek göreve başladıktan sonra dünya üzerinde gözle görülür bir küresel kötüleşme süreci başladı.

Çin ile ticaret savaşları, Tayvan, Hong Kong ve Güney Çin Denizi krizleri, Türkiye ile Suriye, YPG ve FETÖ krizleri, İran ile Hürmüz krizi ve Venezüella krizi yeniden filizlenirken İsrail-Filistin sorunu giderek çözümsüz hale getirildi.
Somali, Sudan, Fas, Libya ve Mısır eksenli krizlerle Kuzey Afrika bölgesi felç edildi.
Kuzey Kore krizinde beklenen adımlar atılmadı. Japonya ve Güney Kore ilişkileri bile bozuldu. Rusya ve İngiltere arasındaki rekabet sertleşti.
Brexit krizi ile AB daha da parçalandı.
İngiltere ile AB karşı karşıya geldi. Fransa ve Almanya üzerindeki Amerikan presi, ittifak ilişkilerini baltalayacak boyutlara ulaştı.
Ve en nihayetinde Trump destekli ırkçılık Avrupa'yı esir alırken merkez sol ve sağ partiler çöktü. İktidarlar, İslam düşmanı ve göçmen karşıtı aşırı sağ partilere kaldı.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İkrar 02 Mayıs 2024 | 77 Okunma Küresel vicdanın fermanı 28 Nisan 2024 | 87 Okunma Ankara’dan Berlin’e demokrasi dersi 25 Nisan 2024 | 167 Okunma 200 yıllık çaba 20 yılda heba oldu 21 Nisan 2024 | 184 Okunma Sistemin çöküşü 18 Nisan 2024 | 237 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar