Cumhuriyetçiyim ve Cumhuriyet’teyim

Merhaba. Gazetecilikte gelenektir; yazar, okura seslendiği ilk yazısında, yazma nedenlerini anlatır. Biraz kendini tanıtır. Ben de öyle yapacağım. Ben bir Cumhuriyetçiyim, Kemalistim, ulusal solcuyum. Yurt, ulus ve tarih bilincine sahip olmayan...

Merhaba. Gazetecilikte gelenektir; yazar, okura seslendiği ilk yazısında, yazma nedenlerini anlatır. Biraz kendini tanıtır. Ben de öyle yapacağım.
Ben bir Cumhuriyetçiyim, Kemalistim, ulusal solcuyum. Yurt, ulus ve tarih bilincine sahip olmayan, Atatürk’ü sahiplenmeyen, Kurtuluş Savaşı’nı küçümseyen, Türk Devrimi’ne şaşı bakan, Cumhuriyet’i dışlayan ve numaralandıran siyasal tutumları cepheden eleştiren bir Cumhuriyetçiyim.
Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin de, adını Atatürk’ten alan Cumhuriyet gazetesinin de kökü olan Kuvayı Milliye’den, Müdafaa-i Hukuk’tan beslenen bir Cumhuriyetçiyim.
İnkılap tarihimizdeki Jön Türklerin, Osmanlı Devleti’nin son döneminde Trablusgarp’tan Çanakkale’ye dek cepheden cepheye koşan o fedakâr fedailer kuşağının, Milli Mücadele’ye en ön safta katılanların, Cumhuriyet’e kanat gerenlerin açtıkları yoldan yürüyen bir Cumhuriyetçiyim.
Solun; emekten, eşitlikten, bağımsızlıktan, aydınlanmadan yana; sömürüye, gericiliğe, vahşi kapitalizme ve emperyalizme karşı olmasını savunan, tam bağımsızlık ve ulusal egemenlik konusunda çok kıskanç bir Cumhuriyetçiyim.
Etnikçiliği solculuk; mezhepçiliği devrimcilik; hemşericiliği ilericilik olarak sunanlara; ortaçağ kalıntısı, feodalizm artığı aidiyetleri siyasetin merkezine koyanlara karşı mücadele eden bir Cumhuriyetçiyim.
Ulusalcı hassasiyeti olmayan bir solculuğun da, solcu olmayan bir ulusalcılığın da sahici ve samimi olmadığını bilen; Cumhuriyetçi olarak yurttaşlığı; devrimci olarak yoldaşlığı esas alan bir Cumhuriyetçiyim.
Halkçı, devletçi, toplumcu, kamucu, milli, kalkınmacı, ithal ikameci, karma, planlı iktisat politikalarını benimseyen bir Cumhuriyetçiyim.
Sınıfsal bak...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefet ve değişimin yönü 14 Haziran 2023 | 430 Okunma İktidar ve anayasa değişikliği 10 Haziran 2023 | 247 Okunma Mehmet Şimşek’ten kimler, ne bekliyor? 07 Haziran 2023 | 2.400 Okunma Yeni CHP, başkalaşan CHP, dönüşen CHP 03 Haziran 2023 | 551 Okunma Seçmenle inatlaşmak 31 Mayıs 2023 | 1.091 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar