Birlikte yaşamak için sanat…

Birleşmiş Milletler verilerine göre yaklaşık 232 milyon kişi kendi ülkesinin dışında yaşıyor. Bugün mülteci olmuş veya kendi ülkesinde yerinden edilmiş kişi sayısı 1994 yılı...

Birleşmiş Milletler verilerine göre yaklaşık 232 milyon kişi kendi ülkesinin dışında yaşıyor. Bugün mülteci olmuş veya kendi ülkesinde yerinden edilmiş kişi sayısı 1994 yılı rakamlarının çok üzerinde. Dünyanın bu altüst oluşu; çoğulculuk, kent yaşamı içinde birlikte yaşamak birçok konuyu yeniden düşünmeyi zorunlu hale getiriyor. Bu konunun ekonomi, barınma, eğitim, sağlık gibi alanların dışında düşünülmesi gereken pek çok başlığı var. Ama her şeyden önce kültürlerin karşılıklı olarak birbirini kabul etmesi, tanıması ve saygı duyması gerekiyor.

Şehir efsanelerinin, ön yargıların tedavüle girdiği böyle zamanlarda toplumsal barışı korumak, bir diğerine karşı yabancılaşmayı gidermek, aşinalık oluşturmak, dillerin yabancılığını gidermek, ön yargıları hafifletmek için başvurulması gereken en önemli araçlardan birisi kültür ve sanat oluyor.

Geldiği yeri, kültürü, dili, yaşam alışkanlıkları bambaşka farklı ülkelerden insanların her biri bir diğerini elbette yadırgıyor. Onunla birlikte gelen yaşam biçimini bir bozulma olarak değerlendiriyor ve tepkisel bir süreç başlıyor. Bu sadece bizde değil dünyanın her yerinde aynı sonuçları doğuruyor. Biz dâhil Amerika’dan Kanada’ya, Avrupa’ya pek çok ülkenin göçmenlerle oluştuğunu ya da onlarla geliştiğini göz önüne aldığımızda önceki dönemlerde yaşanan tecrübeler bu yeni göç dalgasında da bize ışık tutuyor. Tüm zamanlarda toplumu buluşturan temel ögelerden birisi illâki sanat oluyor. Biz 4 milyon mülteciyi barındıran bir ülke olarak mülteciler ile toplumun entegrasyonunu sağlamak için sanat ağırlıklı projelere çok az başvuruyoruz. IKSV bir sanat vakfı olarak bu hafta bu konunun önemine değinen bir rapor yayınlamış. Mülteciler üzerine çalışan birisi olarak konu dikkatimi çekti ve bu raporu ve sonuçlarını sizinle paylaşmak istedim. “Birlikte Yaşamak: Kültürel Çoğulculuğu Sanat Yoluyla Geliştirmek” başlıklı raporu biri Türk diğeri de Kanadalı, Dr. Feyzi Baban ve Dr. Kim Rygiel birlikte yazmışlar. Rapor Türkiyeli ve Suriyeli grupların arasındaki günlük etkileşimler yoluyla farklı düzeylerde gerçekleşen ilişkilere başka bir perspektifle bakmayı öneriyor. Mültecilerin uyumunda sanatın rolünü toplumsal uzlaşının bir aracı olarak ele alıyor.

Öneriler kapsamında şunlara yer verilmiş:

“Kültür-sanat kurumlarına ait tüm mekanların yeni gurupların erişimine açılması, kültürel yurttaşlığın geliştirilmesi, yaşadıkları mahallelerde alternatif kültür mekanlarından faydalandırılmaları, Suriyeli sanatçılarla Türk sanatçılar arasında iletişim bağlarının güçlendirilmesi, mülteci çocukların müze-sergi gezdirilmesi….” gibi birçok öneri mülteci meselesine başka bir bakış açısı ortaya koyuyor.

Birlikte yaşıyor ve yaşayacaksak; meselenin bu boyutuyla ele alınıp kültür-sanat iletişiminin güçlendirilmesine ihtiyaç var. Hele de yeni bir seçim daha yaklaşırken yerelde pek çok bölgede siyasetçinin karşısına çıkan sorunların önemli bir parçasını da artık mülteciler oluşturuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mülâhaza etmek 20 Nisan 2024 | 231 Okunma Nükleer silahların gölgesinde 13 Nisan 2024 | 101 Okunma Düşünce tarzını değiştirmek 06 Nisan 2024 | 262 Okunma İsrail ordusunun yabancı askerleri 30 Mart 2024 | 376 Okunma İstanbul’un geleceği Türkiye’nin geleceği demek 23 Mart 2024 | 206 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar