Türk Milliyetçileri ve parti politikaları!

Türk milliyetçiliği düşüncesinin teorisyeni ve fikir babası Ziya Gökalp, "Türkçülük siyasi bir parti değildir, ilmî, felsefî, bediî bir okuldur, başka bir tabirle, kültürel bir uğraş ve...

Türk milliyetçiliği düşüncesinin teorisyeni ve fikir babası Ziya Gökalp, "Türkçülük siyasi bir parti değildir, ilmî, felsefî, bediî bir okuldur, başka bir tabirle, kültürel bir uğraş ve yenilik yoludur. Bu sebepledir ki, Türkçülük, şimdiye kadar bir siyasi parti şeklinde mücadele meydanına atılmadı, bundan sonra da şüphesiz atılmayacaktır" demişti.

Gökalp, Türkçülüğün çağdaş cereyanlarla ve ülkülerle bağdaşabileceğini bu sebeple Halk Partisi tarafında yer aldığını söylüyordu. Çünkü, "hükümranlığın, Türk Milleti'ne ait olduğunu belirten ve devletin adına Türkiye diyen Halk Partisi idi..."

***

Halk Partisi'nin Türkçülük (milliyetçilik) ilkesi, 1944 yılına kadar sürdü... Ve 1944'te Türkçülük boğulmak istendi. Okul kitapları değiştirildi. Türk Dünyası ile ilgili bilgiler ders kitaplarından çıkarıldı. Türkçüler, işkence gördü, yargılandı. CHP'den kopan DP de, kozmopolit bir görüntü sergiliyordu... Bu boşluk dolayısıyla, temel hareket noktası Türk Milliyetçiliği olan bir parti ihtiyacı doğdu. Fevzi Çakmak, bu ihtiyaçla "Millet Partisi"ni kurdu. Kapatılan Millet Partisi'nin yerine kurulan Cumhuriyetçi Millet Partisi, Köylü Partisi ile birleşerek CKMP adını aldı. CKMP'ye davet edilen Alparslan Türkeş, ilk kongrede genel başkan seçildi. Partinin adı 1969'da Milliyetçi Hareket Partisi olarak değiştirildi.

MHP'den kopan kitlelerin, tek başına iktidar hedefi ile "merkez parti" olmasını kabullenerek desteklediği İYİ Parti de 2017'de milliyetçi söylemlerle kuruldu.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.097 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.560 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.096 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 881 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 885 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar