Siyaset ve medyada kerkenez sistemi!

Mersin'de vahşi yöntemlerle kerkenez kuşu avlayan Suriyeli üç avcıya toplam 38 bin 745 lira ceza kesildi. Avcıların yanında, gözleri bantlı halde bulunan üç kerkenez kuşu ile kerkenez avcılığında...

Mersin'de vahşi yöntemlerle kerkenez kuşu avlayan Suriyeli üç avcıya toplam 38 bin 745 lira ceza kesildi. Avcıların yanında, gözleri bantlı halde bulunan üç kerkenez kuşu ile kerkenez avcılığında kullanılan üç güvercin ise Tarsus Hayvanat Bahçesine teslim edildi. Yapılan müdahaleyle gözleri açılan kuşların tedavilerinin ardından doğaya salınacağını öğrenildi. Türkiye'de kerkenez kuşu avlamak yasak ama Mersin Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden Zübeyir Güvel, "Mersin, Karaman, Konya ve Niğde'nin birleştiği sınır bölgesinde yapılan şahin avcılığında, üzerlerine ağ gömlek geçirilmiş güvercinler kullanılıyor. Ağa takılan şahin kuşu bir daha havalanamadığı için yakalanıyor. Beyaz şahin iyi eğitilebilen bir kuş olduğu için Orta Doğu'da 7 bin ile 50 bin YTL arasında satılıyor." diyor. Kerkenez de yırtıcı bir doğan türü ve aynı vahşi yöntemle yakalanıyor.

***

Muğla Demeç gazetesinden Lütfü Kıvrakoğlu, 2014'te "Kerkenez" başlıklı bir yazı yazmış:

"Kerkenez'i bizim için ilginç yapan gökyüzünde hiç kıpırdamadan asılı gibi duruyor olması, daha doğrusu öyle görünmesidir. Oysa kerkenez uygun bir hava akımı bularak havada sabit bir görünüm kazanır. Kanatlarını çırparak uygun bir hava akımı yaratmak yerine var olan hava akımından yararlanarak sadece kanatlarını açarak hiç yorulmadan uçmuş olur. Yani rüzgâra göre uçar.  Yere göre sabit durur.

Kerkenez havada asılı gibi durduğu sırada kafasını gövdesinin içine doğru gömerek keskin gözlerle avına kilitlenir. Avından emin olduğu anda hızla dalarak kuvvetli pençelerini avının sırtına geçirip havalanır.

Havada sabit duruyor izlenimi yaratması sebebiyle çok kurnaz bir kuş olduğu sanılır. İşte kerkenezin en zayıf noktası da budur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.097 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.560 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.094 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 880 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 881 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar