Ne bileyim ben senin cama geldiğini!

Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da iftar programında konuşurken prompter arızalandı. 15 saniye kadar ekrana bakarak bekleyen Erdoğan, görüntü gelmeyince yakın korumasını yanına çağırdı. Koruma, konuşma...

Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da iftar programında konuşurken prompter arızalandı. 15 saniye kadar ekrana bakarak bekleyen Erdoğan, görüntü gelmeyince yakın korumasını yanına çağırdı. Koruma, konuşma metnini promptera aktaran kişinin namaza gittiğini söyledi. Erdoğan da "Allah Allah, benim iznim olmadan namaza mı gidilir, dangalak" gibi sözlerle cevap verdi. Bir süre sonra arıza giderildi ve Erdoğan konuşmaya devam etti.

Bu görüntüleri mitingde izleten Muharrem İnce ise "Ben size yürekten, ciğerden konuşuyorum, içimden gelenleri söylüyorum. Konuşma iki şekilde yapılır, küçük notlar alırsın, içinden geldiği gibi konuşursun. Bir de cam var cam, yazılanları okur, sen de ezbere konuşuyor zannedersin. Cam bozuldu. Camdan konuşanlar bu sorunu çözemez, candan konuşanlar bu sorunu çözer" dedi.

***

Hani bir türkü vardı, "Kara kaşlı yar söyle derdini, ne bileyim ben senin cama geldiğini, camdan sevdiğini gönül verdiğini" diye... Erdoğan da yıllardır camdan konuşuyor. Gerçi yıllar önce halkın ilgisini çeken ilk konuşmalarını irticalen yapıyordu. O zamanlar daha ziyade ideolojik ezberini kullandığı için bir sorun yaşamıyordu. Fakat ülkeyi yönetmeye başlayınca ideolojik ezber yetmedi. Her türlü ideolojiden veya pragmatik düşünceden faydalanan metin yazarları çalıştırmaya başladı. Fakat bu defa başka bir sorun çıktı. Metin yazarlarının yazdığı konuşma metinlerini içselleştiremediği için unutuyor ve beş dakika sonra kendi söylediklerine aykırı sözler söylüyordu.

Elbette prompterdan konuşma yapmak, bir imkândır, kullanılabilir, bir itirazım yok. Fakat bu kadar sıklıkla konuşursanız, metin yazarlarının sayısını artırmanız gerekir. Bu durumda çelişkili bakış açıları ortaya çıkabilir. Gerçi son kontrolü yapan bir kişi olursa çelişkiyi giderebilir ama bazı konuları o da göremez.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.097 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.561 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.096 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 882 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 885 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar