Kahveye kanser uyarı etiketi ve akrilamid zararlısı!

Türkiye'de onkoloji uzmanları, kısa bir süre önce kahvenin kansere karşı faydalı olduğunu iddia ederken, Kaliforniya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Elihu Berle, Starbucks, Peets, Seven Eleven ve diğer zincirler de dahil olmak üzere...

Türkiye'de onkoloji uzmanları, kısa bir süre önce kahvenin kansere karşı faydalı olduğunu iddia ederken, Kaliforniya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Elihu Berle, Starbucks, Peets, Seven Eleven ve diğer zincirler de dahil olmak üzere düzinelerce kahve şirketine karşı açılan ve sekiz yıldır süren davada, kahve ürünlerinin akrilamid adlı kanserojen madde sebebiyle, "kanser uyarı etiketi" taşıması gerektiğine hükmetti.

Yüksek yargıç Berle, kararında "Davacılar, kahve tüketiminin fetüse, bebeklere, çocuklara ve yetişkinlere zarar verme riskini artırdığına dair deliller sunarken, davalılar, kahve tüketiminin insan sağlığına fayda sağladığını ispat etme yükümlülüğünü yerine getiremediler" dedi.

Konuyla ilgili haberlerde, "Akrilamid, bazı yiyeceklerin pişirilmesi veya kızartılması işleminde ortaya çıkan bir kanserojendir. Kahve çekirdekleri, kavrulduklarında akrilamid üretir." deniliyor.

Davayı açan hukuk şirketi, patates kızartmasının da akrilamid içerdiğini ve cips üreticilerine karşı dava açtıklarını hatırlattı.

***

Akrilamid Türkiye'de, "Nişastalı gıda ürünlerinde kızartma, fırınlama ve kavurma gibi yüksek sıcaklıkta pişirme sırasında oluşan kimyasal bir bileşiktir. Gıdalarda doğal olarak bulunan şeker ve bir aminoasitten oluşur. Patates cipsi, patates kızartması, ekmek, bisküvi ve kahve gibi ürünlerde bulunur" diye tanımlanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.097 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.561 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.096 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 882 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 885 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar