Silahlara veda

 Ne zamanki siyaset yoluyla birşeyler yapmak imkânı olduğunu gördüm, o zaman şiddetten ve silahtan vazgeçtim. Vittoria banliyösündeki evinde, 1992 ilkbaharında, bana bunları söyleyen...

 Ne zamanki siyaset yoluyla birşeyler yapmak imkânı olduğunu gördüm, o zaman şiddetten ve silahtan vazgeçtim. 
Vittoria banliyösündeki evinde, 1992 ilkbaharında, bana bunları söyleyen, zamanında Franco mahkemeleri tarafından Burgos’ta idama mahkûm edilen eski ETA militanı Mario Onaindia idi. 
Evet, hayatını bile masaya sürecek kadar Bask davasına inanmış idam mahkûmu Onaindia, daha sonra, davadan döndüğü için ETA tarafından ölüme mahkûm edilecek, fakat demokratik yoldan vazgeçmeyecekti. 
Bask terör örgütü için şu ünlü tümceyi kurarlar: 
- ETA’nın yaratıcısı Franco’dur. 
Gerçekten, İspanyol diktatörün baskı ve zulmü ETA’ya can vermiş, içeride de dışarıda da bir terör örgütüne nasip olmayacak destek sağlamıştı. 
Ama siyasi çözüm olasılığı belirince, örgüt içeride dışarıda hızla destek yitirmiştir. 
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, PKK’nin silah bırakma çağrısını okurken bunları düşündüm. 
Çağrı çok önemlidir ve hemen herkesin Kürt sorununda silahlı mücadele döneminin kapandığını düşündüğü bir dönme rastlamıştır.

***

Buraya varılmasında, uzun çatışmasızlık döneminin olduğu kadar, HDP’nin barajı aşarak Meclis’e girmesinin de katkıları var. 
Kuşkusuz Demirtaş’ın da belirttiği gibi, bu çağrı tek başına yetmez. Hatta Öcalan’ın aynı yöndeki çağrısının da tek başına yeterli olacağı kuşkuludur. Üstelik Kandil’den son zamanlarda gelen iletilerin de bu yönde olmadığını söylemek mümkündür

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 195 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 95 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 70 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 283 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar