İstanbul’u fethedenlerin ahlakı

İstanbul’un fethinden sonra Osmanlı askerleri, Bizans hapishanesindeki bir mahzende iki papaz buldular. Alıp Fatih Sultan Mehmet Han’a götürdüler. Fatih, onlara hapsedilmelerinin sebebini sordu. Papazlar: “Biz, Bizans’ın en ileri...

İstanbul’un fethinden sonra Osmanlı askerleri, Bizans hapishanesindeki bir mahzende iki papaz buldular. Alıp Fatih Sultan Mehmet Han’a götürdüler. Fatih, onlara hapsedilmelerinin sebebini sordu. Papazlar:

 “Biz, Bizans’ın en ileri gelen din adamlarıydık. İmparator, bize şehir kuşatıldı, sonuç ne olur diye sordu. Biz de zulüm, işkence, rezalet ve ahlaksızlık gırla. Düşman burayı alır, dedik. Doğru sözümüzün kurbanı olduk, zindana atıldık.” 

Çağ açıp çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet Han, papazlardan memleketini gezip görmelerini, Osmanlı Devleti hakkında da hüküm vermelerini istedi. 

Papazlar, her yere girip çıktılar, her şeyi araştırdılar. Çarşıya girip sabahın erken vaktinde bir şeyler almak istediler. Siftah yapan bir dükkândan, komşuları siftah yapmadan ikinci bir şey alamadılar. Mahkemelere gittiler, kadı var, davacı yok.

Nihayet şehrin birinde bir mahkeme olacağını haber aldılar ve oraya...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çanakkale ruhu kazandıracak ders kitapları lazım 25 Nisan 2024 | 114 Okunma Eğitimde iktidar kim 18 Nisan 2024 | 447 Okunma Ders kitaplarında milli manevi değerler yerine pozitivist, materyalist, ateist anlayışın dayatılması 14 Nisan 2024 | 218 Okunma 2002 RUHUYLA YENİDEN BAŞLAMALIYIZ 11 Nisan 2024 | 187 Okunma ÇIĞLIK: Seçimin galibi materyalist eğitim 04 Nisan 2024 | 581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar