Turizmdeki hızlı toparlanma bizi ancak 2012 düzeyine getirdi

Turizmde geçen yıl öyle bir çöküş yaşadık ki yeni yeni ayağa kalkabiliyoruz. Yaz döneminde gelen turist sayısında geçen yıla göre çok yüksek oranlı artışlar var. Turist sayısı...

Turizmde geçen yıl öyle bir çöküş yaşadık ki yeni yeni ayağa kalkabiliyoruz. Yaz döneminde gelen turist sayısında geçen yıla göre çok yüksek oranlı artışlar var. Turist sayısı geçen yıla oranla haziranda yüzde 43, temmuz ve ağustosta ise yüzde 46 artış gösterdi. Yılın ilk sekiz ayındaki artış da yüzde 26.4 olarak gerçekleşti.

Yabancı turist sayısında ne oldu da böylesine hızlı bir artış gerçekleşti? Sorunun yanıtı belli. Rusya ile olan ilişkiler düzeldi ve bu ülkeden gelenlerin sayısı neredeyse 10'a katlandı. Geçen yıl sekiz ayda Rusya'dan yalnızca 336 bin turist gelmişti, bu yılki sayı ise 3.3 milyonu aştı.

Bir sayı daha verelim. Bu yılın ilk sekiz ayında geçen yıla göre toplamda 4.6 milyon daha fazla turist geldi. Bu 4.6 milyonun üçte iki oranında 3 milyonu Rusya'dan gelenlerden kaynaklandı.

Türk turizmi, geçen yıl çok büyük ağırlıkla Rusya kaynaklı bir sorun yaşamıştı, bu yıl ise yine Rusya kaynaklı olmak üzere bir çıkış içinde.

Türk turizmi için önemli ülkeler olan Almanya'dan, İngiltere'den gelenlerde ise sekiz aylık dönem itibariyle henüz geçen yılki düzeyin yakalanamadığını görüyoruz.

Turist sayısında sekiz aylık dönemde kaynağı büyük ölçüde tek ülke de olsa geçen yıla göre dörtte biri aşan bir artış var. Ama artış oranı sorunun aşıldığı ve turizmde işlerin artık yoluna girdiği anlamını tabii ki taşımıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar