Sırtımızı yere getiren 732 milyon dolar mı yani?

Hani dolar 10 Ağustos’ta fırladı gitti ya... Hani daha sonra biraz toparlanır gibi olsak da dolar temmuz sonundaki düzeyin hala çok üstünde ya... Ve biz bu tırmanışı büyük ölçüde yabancıların...

Hani dolar 10 Ağustos’ta fırladı gitti ya... Hani daha sonra biraz toparlanır gibi olsak da dolar temmuz sonundaki düzeyin hala çok üstünde ya... Ve biz bu tırmanışı büyük ölçüde yabancıların döviz çıkarmasına bağladık ya... İşte arıyoruz arıyoruz, bir türlü öyle çok yüklü miktarda döviz çıkışı bulamıyoruz.

Merkez Bankası’nın dün ilan ettiği son veriler... Yabancılar ağustosta Türkiye’den 11 milyonluk hisse senedi, 721 milyonluk da DİBS satmak suretiyle 732 milyon dolar çıkarmışlar.

Şimdi kim diyebilir ki Türkiye ekonomisi 732 milyon dolar çıktığı için böylesine dalgalanma yaşadı.

Eğer GSYH büyüklüğü 800 milyar dolar civarında gezinen bir ülke 732 milyon dolar çıktığı için ekonomik anlamda böylesine çalkantılı günler yaşıyorsa, ortada çok ciddi sorun var demektir. Ekonomimiz bu kadar çürük olabilir mi ki 1 milyar doları bile bulmayan döviz çıkışı karşısında adeta perişan olsun.

Sorunun kaynağını başka yerde aramamız gerekiyor. Son dönemde yaşadığımız sorunların temelinde ve döviz kurlarında yaşanan baş döndüren tırmanışta yabancıların çıkardığı döviz değil, yurtiçinde bizim yarattığımız döviz talebi yatıyor.

Kaldı ki bu durum yalnızca bugüne özgü de değil. Türk reel sektörünün dış borcu ne zaman büyümeye başladı, biz de bu tür kur ataklarıyla yüz yüze kalır olduk. Reel sektörün haziran sonu itibarıyla 216 milyar dolar döviz pozisyonu açığı var. Varlık-yükümlülük farkını gösteren açık bu dolaylarda seyrettiği sürece biz zaman zaman kur ataklarıyla karşı karşıya kalacağız, bundan kaçış yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar