Sağlık Bakanlığı’na bir öneri...

Geçtiğimiz günlerde Giresun’da yaşanan ve eşinin raporlu ilaçlarını yazdırmak isteyen yaşlı bir vatandaşın ölümüne kadar giden dramatik gelişmeleri biliyoruz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca...

Geçtiğimiz günlerde Giresun’da yaşanan ve eşinin raporlu ilaçlarını yazdırmak isteyen yaşlı bir vatandaşın ölümüne kadar giden dramatik gelişmeleri biliyoruz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu olay üzerine bir açıklama yaparak raporlu hastaların ilaca erişimlerinin kolaylaştırılacağını söyledi.

İlaca erişim nasıl mı kolaylaştırılır, bir öneride bulunalım.

Hastalığın özelliğine göre farklılık göstermekle birlikte genellikle iki yıl için düzenlenen raporlarla üç ayda bir doktora gidilerek ilaç yazdırılıyor ve düzenlenen e-reçete ile ilaçlar eczaneden alınıyor. Tüm eczanelerin sistemlerinde raporla ilgili bilgiler yer alıyor ve bu sayede denetimi bir anlamda eczane yapmış oluyor.

Doktorlar raporu görmeden (zaten ortada rapor yok, hepsi bilgisayar ortamında) hastanın beyanına göre ilaç yazıyor. Hastanın raporu yoksa ya da farklı bir ilaç yazdırmışsa bile bu ilaçları eczaneden alma şansı yok, çünkü eczane kayıtlarında tüm bilgiler mevcut.

Peki şu durumda raporlu ilaç için neden üç ayda bir doktora gitmek gerekiyor? Doktorlar raporlu hastalara ilaç yazdıkları için artı bir para kazanmıyor, tam tersine bu iş adeta bir angarya. Hasta ister aile hekimine, ister başka bir hastanede doktora gidiyor, “Ben raporlu olarak şu şu ilaçları kullanıyorum” diyor, doktor da genellikle üç ay için ne kadar ilaç gerekiyorsa bunu reçeteye bağlıyor. Hasta da gidip eczaneden ilaçlarını alıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.207 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar