Reel sektöre göre işler fena değil ama gidişat kötü!

Merkez Bankası her ay reel sektör kuruluşları arasında iktisadi yönelim anketi gerçekleştiriyor ve bu sektörün ekonomiye olan güvenini ölçmeye çalışıyor. Anket çerçevesinde reel sektör...

Merkez Bankası her ay reel sektör kuruluşları arasında iktisadi yönelim anketi gerçekleştiriyor ve bu sektörün ekonomiye olan güvenini ölçmeye çalışıyor. Anket çerçevesinde reel sektör kuruluşlarına bir dizi soru yöneltiliyor ve alınan yanıtlarla ortaya bir sonuç çıkıyor.

Ankete her ay 2 bin dolayında kuruluş katılıyor; sonuçları dün açıklanan ekim ayı anketine katılım ise 2 bin 119 düzeyinde.

Merkez Bankası'nın dün açıkladığı verilere göre reel sektör güven endeksi ekimde 109.5 oldu ve eylül ayındaki 111.6'lık endekse göre 2.1 puan geriledi.

Hiçbir anket elbette gerçeği yüzde 100 yansıtamaz. Ama anketlerin de kendi içinde bir tutarlılığının olması beklenir. İşte zaman zaman Merkez Bankası'nın iktisadi yönelim anketinin detaylarında bu tutarlılığı görmek mümkün olmayabiliyor. Ekim ayı anketinde olduğu gibi...

Ancak hemen şunu belirtelim. Ankette dikkat çeken bu iç tutarsızlığa Merkez Bankası'nın uyguladığı bir yöntem ya da yaklaşım hatası yol açmıyor. Bu durum Merkez Bankası'na reel sektör kuruluşlarınca verilen yanıtlardan kaynaklanıyor.

Reel kesim güven endeksi temelde sekiz soruya verilen yanıtlarla oluşuyor. Ekim ayında eylüle göre bu sekiz konu başlığından biri hariç tümünde kötüleşme var. Tek iyileşme sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin beklentide gösteriyor kendini. Yatırım harcaması endeksinde ekimde eylüle göre 0.6 puan da olsa bir artış gözleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.207 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 364 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 465 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar