Nüfus projeksiyonu değişikliği kur varsayımında yanılgıya yol açtı

Orta vadeli program çerçevesinde sahip olduğumuz üç veriye dayanarak hükümetin bu yıl dolar kurunu hangi düzeyde varsaydığını ve gelecek üç yıldaki varsayımının ne olduğunu dün bu...

Orta vadeli program çerçevesinde sahip olduğumuz üç veriye dayanarak hükümetin bu yıl dolar kurunu hangi düzeyde varsaydığını ve gelecek üç yıldaki varsayımının ne olduğunu dün bu köşede yazmıştık. Yaptığımız hesaplamalar, bu yılın ortalamasındaki dolar kuru varsayımının 3.61 olduğunu, doların yine yıl ortalaması bazında olmak üzere gelecek yıl 3.77, 2019 yılında 3.95, 2020 yılında ise 4.06 olarak dikkate alındığını gösteriyordu.

Ama bu hesaplamanın bir aşamasında Kalkınma Bakanlığı'nın bir "sürprizi" ile karşılaşacağımızı bilemezdik.

Kalkınma Bakanlığı, şimdiye kadar orta vadeli programlarda yıl ortası nüfusu olarak Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı nüfus projeksiyonunu kullanırdı. Dolayısıyla dün orta vadeli program açıklandığında elimizde "cari fiyatlarla GSYH, dolar bazında kişi başına gelir ve TÜİK'in yıl ortası nüfus projeksiyonu" vardı.

Biz de şu işlemi yaptık: Cari fiyatlarla olan GSYH'yi yıl ortası nüfusa bölerek kişi başına TL bazlı geliri bulduk, bunu da dolar bazlı gelire bölmek suretiyle dolar varsayımına eriştik. Bu işlemi biraz farklı yollarla yaparak aynı sonucu elde etmek de mümkündü tabii ki.

Ama dedik ya meğer Kalkınma Bakanlığı'nın bir sürprizi varmış.

Orta vadeli programlarda şimdiye kadar TÜİK'in yıl ortası nüfus projeksiyonunu kullanan Kalkınma Bakanlığı, 2018-2020 dönemi programında bu uygulamayı terk etti. Biz önceki gün ortalama kur varsayımına ilişkin hesaplamayı yaparken, söz konusu kararı tabii ki bilmiyorduk.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar