Merkez'den örtülü açıklama: "Uzun süre faiz indirimi yok"

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Zaten beklenti de bu yöndeydi.Enflasyonun yıllık bazda bu ay ve gelecek ay biraz daha yükselerek kasım sonu itibariyle yüzde 12'ye dayanacağının...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Zaten beklenti de bu yöndeydi.

Enflasyonun yıllık bazda bu ay ve gelecek ay biraz daha yükselerek kasım sonu itibariyle yüzde 12'ye dayanacağının beklendiği; Türk parasının değer kaybının son dönemde iyice belirginleştiği bir dönemde zaten Merkez Bankası'ndan bir faiz indirimi gelmesi yanlış bir adım olurdu. Piyasalar da bu durumu gözeterek Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı almayacağını bekliyorlardı, karar da beklenen doğrultuda geldi.

Merkez Bankası'nın piyasayı fonlamada uyguladığı en yüksek faiz, yüzde 12.25 ile geç likidite penceresi. Ortalama fonlama maliyeti ise son bir ayda yüzde 11.9 ile yüzde 12.0 arasında salınıyor. Yani Merkez Bankası'nın piyasayı ortalama yüzde 12 ile fonladığını söylemek mümkün. Yıllık TÜFE'nin de kasım sonunda bu düzeylere geleceği dikkate alınırsa faiz ile enflasyon arasında neredeyse bire bir ölçüsünde bir uyum var demektir.

Para Politikası Kurulu'nun dünkü toplantısından sonra yapılan açıklamada önceki açıklamaya göre dikkat çeken üç değişiklik var.

Merkez Bankası geçen aylarda "İktisadi faaliyetteki toparlanmanın güç kazandığı"na dikkat çekerdi. Bu kez bir süreklilik vurgusu var. Açıklamada bu kez "İktisadi faaliyetin güçlü seyrettiği"ne işaret ediliyor.

Dikkat çeken ikinci vurgu açıklamalara ilk kez geçen toplantı sonrasında giren çekirdek enflasyonla ilgili. Eylül ayındaki toplantı açıklamasında "Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve çekirdek enflasyon göstergelerine ilişkin gelişmeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaktadır" denilmişti. Bu kez aynı uyarıya yer verilmekle birlikte "risk oluşturmaktadır" ifadesi, "risk oluşturmaya devam etmektedir" şeklinde değiştirildi. Yine bir süreklilik vurgusuna gerek duyuldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.207 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 364 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 465 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar