Kur, yabancı döviz getirirse aşağı, getirmezse yukarı gidiyor

Yurtdışında yerleşiklerin ya da yaygın söylemle yabancı yatırımcıların geçen yılın tümünde Türkiye’ye hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi (DİBS) alımı yoluyla ne...

Yurtdışında yerleşiklerin ya da yaygın söylemle yabancı yatırımcıların geçen yılın tümünde Türkiye’ye hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi (DİBS) alımı yoluyla ne miktarda döviz getirdikleri kesinleşti. Yabancılar geçen yıl 3.4 milyar doları hisse senedi, 7.9 milyar doları da DİBS alımı yoluyla olmak üzere tam 11.3 milyar dolar getirdiler.

Aralık ayının son hafta verileri belli değilken de genel durumu yazmıştık; geçen yıl yabancılar son beş yılın en yüklü miktarda dövizini getirmişlerdi. Aralık ayının son hafta verisi de açıklandı ve bu durum kesinleşmiş oldu. 2017’ye ilişkin tutar da bir miktar değişti.

Döviz kuruyla ters yönlü hareket

Yazımız ekinde bir grafik yer alıyor. Bu grafik çok belirgin bir şekilde bize şunu söylüyor:

“Yurtdışında yerleşikler, her ne sebeple olursa olsun Türk menkul kıymetlerine ilgi gösterip yatırım yaptılar mı, döviz kuru aşağı gidiyor. Yine her ne sebeple olursa olsun yabancılar alımlarını kıstılar ya da net satıcı konumuna geçtiler mi, bu sefer de döviz kuru yükseliyor.”

2017’de bu durumu çok somut olarak gözledik. Geçen yıl ocak ayı ortalaması 3.73 olan dolar kuru, kademe kademe gerileyerek eylülde 3.47’ye indi. Bu dokuz ayın nisan-ağustos dönemi, aylık bazda ortalama 1.8 milyar dolarlık giriş gerçekleşen bir dönem oldu. Zaten yılın tümündeki 11.3 milyar dolarlık girişin 9.1 milyar doları bu beş ayda gerçekleşti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.207 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 364 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 465 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar