Konut sorununu bir de sektörden dinleyelim

Konut satışlarında sıkıntı var mı, kesinlikle var. Bu kimsenin görmezden gelebileceği bir durum değil.Konut satışlarını toplam sayı üstünden değerlendirmek hatalı mı, hem de nasıl. Toplam konut...

Konut satışlarında sıkıntı var mı, kesinlikle var. Bu kimsenin görmezden gelebileceği bir durum değil.

Konut satışlarını toplam sayı üstünden değerlendirmek hatalı mı, hem de nasıl. Toplam konut satışının hiç mi hiç önemi yok. Önemli olan ilk satışlar.

İlk satışlar artıyor mu, hayır. Öyle çok küçük oranlı artışları artıştan saymamak gerek. Bu kadar konut yapılırken, nüfus artarken ilk satışlar daha fazla artmalı ki bir canlılıktan söz edebilelim.
Vatandaş kredi kullanarak konut almaktan kaçınıyor mu, kaçınıyor. Siz her gün "Kredi faizi düşecek, düştü, düşmeli" diyerek vatandaşın kafasını karıştırırsanız, üstelik buna karşılık faiz düşmek bir yana ha bire artarsa ne olacağını bilemeyen, önünü göremeyen, gelecek hesabı yapamayan vatandaş konut alımını erteleyebildiği kadar erteler.

Konut alımı ertelenir, bu ertelemeyle fiyatlar düşer ya da artmaz hale gelir, bunu gören vatandaş "İyi ki almamışım, biraz daha bekleyeyim" demeye başlar ve tam bir kısır döngüye girilir.

Ya sektör ne düşünüyor?

Sektör temsilcileri, konut satışlarına değindiğimiz yazılarımızdan sonra bazı ayrıntılara dikkat çektikleri bilgiler aktardılar. İMKON-İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı olan bir müteahhit okurumuzdan, Ali Aydın'dan bir mektup aldık. Aydın'ın aynı zamanda TOBB Türkiye Müteahhitleri Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı olduğunu da belirtelim. Mektubunda özellikle "mükerrer harç" uygulamasına dikkat çeken Aydın şunları söylüyor:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.203 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 355 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 260 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 457 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar