Konut satışında temmuzdaki hızlanma yanıltmasın, genel eğilim değişmedi

Türkiye İstatistik Kurumu ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa oluşturduğu veriler, ilk bakışta konut satışlarının temmuzda müthiş bir ivme kazandığını gösteriyor....

Türkiye İstatistik Kurumu ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa oluşturduğu veriler, ilk bakışta konut satışlarının temmuzda müthiş bir ivme kazandığını gösteriyor. Öyle ya, konut satışlarının temmuzda geçen yıla göre yüzde 42 artması olağanüstü bir gelişme çünkü.

Ama; aması var işte! Geçen yılki darbe girişimi yüzünden ekonomi bir anda dibe vurmuştu. 15 Temmuz, adeta neredeyse tüm ekonomik aktivitelerin; üretimin de, tüketimin de, konut satışının da, hepsinin büyük sekteye uğramasına yol açmıştı. İşte 15 Temmuz'un etkisiyle geçen yılın temmuz ayındaki konut satışı şimdiye kadarki en düşük düzeylerinden birinde kalmıştı. Geçen yıl temmuzda yalnızca 81 bin konut satılabilmişti. Dolayısıyla bu yıl normal düzeyde gerçekleşecek bir satış, çok hızlı bir artışa işaret edecekti.

Nitekim beklendiği gibi de oldu. Bu yılın temmuz ayındaki satış 116 bine yaklaştı ve geçen yılın aynı ayında 83 binde kalan satışa göre yüzde 42'yi aşan bir artış sağlanmış oldu.

Temmuz ayında ipotekli satışlarda da, diğer satışlarda da, ilk ve ikinci el satışlarda da, tüm gruplarda hızlı artışlar kaydedildi.

İlk yedi ayda ipotekli satışlar yüzde 26 arttı. Buna karşılık diğer satışlar aynı düzeyde kaldı, yalnızca yüzde 0.2'lik bir gerileme yaşandı.

Ocak-Temmuz döneminde ilk satışların yüzde 6.1 arttığı, ikinci el satışlarda yüzde 9.9 artış gerçekleştiği, böylece toplamdaki artışın yüzde 8.2 olduğu görüldü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.203 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 355 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 260 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 458 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar