Konut satın almak iyi bir yatırım mı, değil mi?

Ekonomik koşullar öylesine hızlı değişiyor ki yatırımlar ve tasarruf araçlarıyla ilgili ezberlerimiz her geçen gün bozuluyor.Elimizde tasarruf ettiğimiz bir para varsa bunu nasıl değerlendirip enflasyondan...

Ekonomik koşullar öylesine hızlı değişiyor ki yatırımlar ve tasarruf araçlarıyla ilgili ezberlerimiz her geçen gün bozuluyor.

Elimizde tasarruf ettiğimiz bir para varsa bunu nasıl değerlendirip enflasyondan koruyabileceğimize kafa yoruyoruz. Döviz mi alsak, TL’de tutup mevduat olarak mı değerlendirme yoluna gitsek, altın mı alsak, yoksa gayrimenkule mi bağlasak, bunun kararını vermeye çalışıyoruz.

Bu hesaplarla meşgul kişilerden biri de çok yakın bir arkadaşım. Bu arkadaşım günlerdir kafa yoruyor. Kiracısı çıkan evini yeniden kiraya mı vereceğini, yoksa evi satıp parayı faizde mi değerlendirmesinin daha iyi olacağını kararlaştırmaya çalışıyor.

Bu yazımızda konut yatırımlarının geri dönüş süresine bakacak ve dolayısıyla konuta para bağlamanın iyi bir seçim olup olmadığını irdelemeye çalışacağız.

Üç beş yıl öncesine kadar konut en gözde yatırımların başında geliyordu. Kira geliri sağlayan konutun değeri de sürekli artıyordu.

Ama günümüzde durum çok farklı. Bulunduğu konum itibarıyla fark ediyor olmakla birlikte genel anlamda söylersek konut fiyatları pek artmıyor, en azından enflasyon kadar artmıyor.
Dolayısıyla konut fiyatının, yani anaparanın reel olarak artması gibi bir durum artık yok. Şu durumda kira getirisi ile konut fiyatı arasındaki ilişki büyük önem kazanıyor.

Geri dönüş süresi 22 yıl

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar