İnşaat çeliğinde gümrük vergisi tartışması

Son dönemde inşaat çeliğinde bir gümrük vergisi tartışmasıdır gidiyor. Müteahhitler inşaat çeliğinin fiyatının çok arttığından şikayetçi ve bu şikayetler hükümet...

Son dönemde inşaat çeliğinde bir gümrük vergisi tartışmasıdır gidiyor. Müteahhitler inşaat çeliğinin fiyatının çok arttığından şikayetçi ve bu şikayetler hükümet nezdinde kabul görmüş gibi görünüyor. En azından bir süre öncesine kadar öyleydi. Hükümet, inşaat çeliğinde gümrük vergisi indirimi hazırlığı içinde olduğunu açıklamıştı.

Müteahhitler vergi indirimi isterken, doğaldır ki çelik üreticileri buna karşı çıkıyor. Bu arada sanılmasın ki Türkiye hiç çelik ithal etmiyor ya da tüm ithalat yüksek vergiye tabi. AB ülkelerinden ve Türkiye'nin serbest ticaret anlaşması olan ülkelerden vergisiz ithalat yapılıyor.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) dün kamuoyuyla hem çelik ithalatında düşünülen vergi indirimine ilişkin görüşlerini paylaştı, hem de ilk beş aya ilişkin üretim ve dış ticaret verilerini açıkladı.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği'nin değerlendirmesinde 2012-2015 döneminde dünya ekonomisinde yaşanan durgunluktan ve çevre ülkelerde devam eden iç karışıklıklardan büyük ölçüde etkilenerek ciddi üretim ve ihraç kayıpları yaşayan Türk çelik sektörünün geçen yılın son aylarından itibaren dünya ekonomisinde kaydedilen olumlu gelişmelerin de katkısıyla toparlanma sürecine girdiği belirtildi.

İhracatta üçüncü sırada bulunan çelik sektörünün Türkiye ekonomisi için olan önemine vurgu yapılan değerlendirmede, ABD ve AB başta olmak üzere birçok ülkenin çelik sanayini koruyucu tedbirler almaya devam ettiği hatırlatıldı. Değerlendirmeye şöyle devam edildi:

"Bir süre önce spekülatif amaçlara hizmet ettiği anlaşılan bazı müteahhit kuruluşları piyasada inşaat demiri bulunmadığı yönünde açıklamalarda bulundular. Bu açıklamalarda döviz kurları ile inşaat demiri fiyatlarının uluslararası piyasadaki yükselişinin hesaba katılmadığı gözlenmektedir. Sadece yurt içi enflasyon dikkate alınarak inşaat demiri fiyatlarının yüksek olduğu yönünde yapılan açıklamalar sonrasında, Ekonomi Bakanlığının inşaat çeliği ithalatında gümrük vergisinin düşürüleceği yönündeki açıklamaları sektör temsilcileri tarafından üzüntüyle karşılanmıştır. Bu durum, bazılarına da fırsat yaratmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.207 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar